Apple is voor Snow Leopard (OS X versie 10.6) overgestapt naar een andere telling voor harde schijfruimte. Het gebruikt nu de tientallige (base 10) methode die harde schijffabrikanten al jaren hanteren. Daarbij is 1 GB exact 1 miljard bytes. De reguliere binaire methode (base 2) definieert 1 GB als 1024 megabyte, ofwel 1.073.741.824 bytes.

Ruimte lijkt zoek

Door base 2 wordt een station met een opslagcapaciteit van 4 GB (in base 10) door het besturingssysteem weergegeven als 3,74 GB (in base 2). Eerdere OS X-versies, maar ook Windows, gebruiken het binaire systeem. Daardoor lijkt veel opslagruimte zoek. Deze discrepantie neemt toe naarmate de opslagcapaciteit groter is.

Voor de correctheid is ooit nog wel een alternatieve naamgeving bedacht, met gibibyte als correct woord voor 1024 mebibytes. Die zogeheten binary prefixes zijn niet bepaald aangeslagen, niet in de ict-industrie en zeker niet bij de ict-gebruiker.

Minder plek innemen

Apple meldde ook in de aankondiging van de nieuwe versie dat het besturingssysteem zelf minder plek inneemt: "Bovendien is Snow Leopard de helft kleiner dan de vorige versie: als Snow Leopard wordt geïnstalleerd, komt er tot 7 GB schijfruimte vrij."

Het is nog niet duidelijk of die winst ook te danken is aan de andere telmethode van Snow Leopard zelf. Feit is wel dat de nieuwe OS X-versie standaard minder drivers installeert, meer geoptimaliseerde code bevat en ook compressie toepast voor de eigen bestanden.

Update: Apple Nederland bevestigt dat de schijfruimte die vrijkomt (tot 7 GB) na upgraden naar Snow Leopard alleen komt door optimalisatie van het besturingssysteem. Dat omvat ook het opschonen van oude cache-bestanden en systeemfolders.