Dat schrijft minister Hennis Plasschaert aan de Tweede Kamer. Volgens haar is de software zo afgesteld dat het toestel minder wendbaar is, wat ten goede moet komen aan de stabiliteit.

"Het uitgangspunt is dat het toestel op geen enkel moment 'onbestuurbaar' mag zijn", schrijft de minister. Het oefengevecht met de F-16 die eerder dit jaar is gehouden, is volgens Plasschaert "succesvol uitgevoerd" omdat de vliegende Fyra in de lucht bleef tijdens de dogfight, die dus verloren ging tegen de 36 jaar oude tegenstander.

Hennis vindt een dogfight ook echt vorige eeuw

De minister zegt dat de software nu nog zo is afgesteld in deze testfase dat er een optimale balans tussen stabiliteit en wendbaarheid wordt gezocht. En volgens haar zijn luchtgevechten op kortere afstand niet meer van deze tijd, De bedoeling is dat de JSF zijn opponenten van veilige lange afstand al uitschakelt.

Met de software van de JSF is al jaren wat aan de hand. De software wordt opgebouwd in modules, zogeheten blocks. Enkele essentiële blokken vertoonden eerder cruciale fouten en tevens zorgde de problematische ontwikkeling van de software voor jarenlange vertraging van de bouw van het toestel.