Een 40 jaar oud systeem wordt bij Amerikaanse vliegvelden vervangen door nieuwe software van Lockheed Martin. Het nieuwe systeem is volgens het ministerie van Transport "een boost in technologische paardenkracht ten opzichte van het systeem dat wordt vervangen". Er is nu een verklaring gekomen waarom het systeem dit weekend uitviel.

Geheugen loopt vol

Gegevens die luchtverkeersleiders vaak nodig hebben, zijn in het nieuwe systeem makkelijk op te roepen. Maar als de data daarin werden aangepast, werden de oude gegevens niet verwijderd, zo meldt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het geheugen liep daarom vol met verouderde gegevens, waardoor het systeem afgelopen weekend plat kwam te liggen.

Honderden vluchten in Washington DC liepen daarom vertraging op of werden helemaal geschrapt. Niet helemaal duidelijk is of de software nou eigenlijk die gegevens automatisch moest verwijderen, of dat dit een gevalletje PEBKAC is. De FAA werkt nu samen met Lockheed Martin aan een oplossing om dit probleem in de toekomst te voorkomen.