Door de softwarefout zouden drie van de vier motoren tijdens de testvlucht plotseling zijn uitgeschakeld. Aangezien dit kort na het opstijgen gebeurde, verloren de piloten al snel de macht over het vliegtuig. Dat meldt Der Spiegel op basis van bronnen bij de fabrikant. Engineers zouden de bug, die voor tegenstrijdige instructies aan de vliegtuigmotoren zorgde, volgens het Duitse weekblad inmiddels hebben getraceerd.

Bug ontstond bij installatie

Het is volgens hen geen structurele softwarefout in het ontwerp, maar is vermoedelijk een probleem dat is ontstaan bij de installatie. Desondanks waarschuwt Airbus al zijn klanten. Zij moeten een eenmalige specifieke check doen op de Electronic Control Units (ECU) van alle motoren van dit model vliegtuig.

De Airbus A400M is een militair transportvliegtuig dat ontwikkeld is door Airbus Defence and Space. Het propellervliegtuig is ontworpen als vervanging voor de verouderde Hercules-modellen. De ontwerpfase leverde al voortdurend problemen met budget en deadlines op.

Het gecrashte A400M-toestel zou geleverd worden aan de luchtmacht van Turkije. Na het ongeval nabij de luchthaven van Sevilla besloten Duitsland, Groot-Brittanni├ź en Turkije zijn vloot aan de grond te houden. Frankrijk deed dat niet.

In het vliegtuig zaten zes medewerkers van Airbus. Vier van hen overleefde de crash niet. De overige twee liggen zwaargewond in het ziekenhuis.

De Airbus A400M: