Volgens de BSA was de tip van de klokkenluider genoeg om een zaak van bijna 80.000 euro aan geleden schade aan het licht te brengen. Het niet nader benoemde mediabedrijf werkte met illegale software van Adobe en Microsoft.

"Ik was er van op de hoogte dat de BSA tips vergoedt, maar ik had geen idee dat het om zoveel geld ging", zegt de Microsoft-gecertificeerde ict-professional tegen Techworld.com. "Dit is zeker een extra motivatie voor anderen die net zo zijn als ik, al tijden gefrustreerd door management dat denkt meer te kunnen krijgen met minder."

Klokkenluider

In de ogen van de BSA is de tipgever een soort klokkenluider. Om welk bedrijf het precies gaat blijft onbekend. Dus blijft het in deze zaak moeilijk te zeggen wat de motivatie van het bedrijf in kwestie was. Vaak vinden bedrijven het moeilijk om wijs te worden uit verschillende licentiesystemen.

Vorige week werd bekend dat de BSA zaken schikte met 1000 verschillende bedrijven in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), met de meeste schikkingen in Europa. Techworld wijst erop dat deze bekendmaking bedoeld is om angst te zaaien. Vooral medewerkers van it-afdelingen hebben weet van het gebruik van illegale software, en op die afdelingen kan het verloop redelijk groot zijn. Daardoor lekt kennis weg en zijn bedrijven vaak onbewust in overtreding.