Solaris 10 10/08 herbergt een aantal nieuwe functie die eerder al opdoken in OpenSolaris. De belangrijkste vernieuwingen bevinden zich op het gebied van het ZFS filesysteem dat nu dieper in de root van het besturingssysteem zit ingebakken. Daarnaast belooft Sun ingebouwde disaster recovery-mogelijkheden en een betere bescherming van de data-integriteit.

Release 10/08 is geoptimaliseerd voor de nieuwste Xeon-processors van Intel, waaronder de zeskernige Xeon die in september op de markt kwam. Release 10/08 zou ook al zijn voorbereid op de Nehalem serverprocessor die in het vierde kwartaal van dit jaar in productie gaat en onder de merknaam 'Core' op de markt zal komen.

Tot slot belooft Sun enkele verbeteringen op het gebied van virtualisatie waardoor het eenvoudiger moet worden om werklasten te migreren naar andere Solaris-systemen. Voor de virtualisatie bovenop Sparc-hardware biedt Sun al een tijdje Logical Domains (LDoms). 'Containers' bieden Solaris-gebruikers de mogelijkheid om meerdere Solaris 8- en Solaris 9-omgevingen op een Sparc-systeem te draaien.

Solaris 10 10/08 wordt al geleverd op de systemen van Sun en kan gratis worden gedownload.

Bron: Techworld