Electronic Arts is begonnen met het permanent bannen van gamers die Battlefield  V spelen onder Linux. Het bedrijf maakt gebruik van een anti-cheat systeem en die software ziet gamen onder Linux als valsspelen.

Het spelen van EA-games onder Linux is altijd al een gedoe geweest. De gamefabrikant ondersteunt het besturingssysteem totaal niet en trucs om de games toch onder Linux te spelen werken lang niet altijd even goed. Gelukkig gaat het spelen van non-Linux games steeds beter dankzij tools als WINE, PlayOnLinux, CEDEGA en Lutris, maar daar steekt Electronic Arts nu dus een stokje voor.

Linux-gamers klagen sinds enkele dagen op het Lutris-forum en Reddit dat zij een permanente ban krijgen als zij Battlefield V onder Linux spelen. Het probleem lijkt te liggen bij FairFight, de anti cheat-software van EA. Linux-gamers maken gebruik van WINE in combinatie met DXVK. Deze software zet Direct3D-calls om naar Vulkan zodat games die gebruik maken van DirectX toch nog gespeeld kunnen worden onder andere besturingssystemen. Helaas ziet EA’s anti-cheatsoftware de aangepaste Direct3D-DLLs als het manipuleren van Direct3D libraries wat gezien wordt als valsspelen. Daarom ziet EA de bans als legitiem en komen Linux-gebruikers er dus niet meer in.

Electronic Arts was niet bereikbaar voor commentaar.