Het aantal ontwikkelaars dat applicaties specifiek voor Windows ontwikkelt, is in een jaar tijd flink is gedaald.

Uit onderzoek van Evans Data blijkt dat net geen 65 procent van de ontwikkelaars voor het Windows-platform kiest. Vorig jaar was dit nog 74 procent.

Volgens de onderzoekers wordt de daling vooral veroorzaakt door de opkomst van Linux. "Wij verklaren de daling grotendeels door het toenemend aantal ontwikkelaars dat voor Linux kiest. Zowel Novell als Red Hat zijn nu dominant", zegt John Andrews, directeur van Evans Data.

De daling had nog groter geweest als Microsoft Windows Vista niet had geïntroduceerd, zo verwacht Andrews. "Windows is nog steeds dominant. Ik denk dat Vista de daling wat heeft geremd."

Het aantal Linux-ontwikkelaars is het afgelopen jaar met 34 procent gestegen tot net geen 12 procent, zo blijkt uit het onderzoek.

De onderzoekers concluderen dat de ommezwaai een jaar of twee geleden al is ingezet, maar dat de ontwikkeling zich nu versnelt.

Voor het onderzoek zijn eerder dit jaar meer dan 400 ontwikkelaars en it-managers uit Noord-Amerika ondervraagd. Onderzoeksresultaten over Unix en Mac OS zijn niet vrijgegeven. Bron: Techworld