Steve Ballmer is een excentrieke CEO die bij velen bekendstaat om zijn vreemde uitspattingen. De Microsoft-chef stond aan het roer van het bedrijf tijdens een moeilijke transitie waarin de softwaregigant zich afvroeg: waar ligt de toekomst van Windows?

Ballmer en Gates

Ballmer ging in 1980 in zee met Microsoft, in de beginjaren van het bedrijf. (Hieronder op de foto links geflankeerd door Paul Allen en rechts door Bill Gates.) Hij leidde verschillende afdelingen en kwam in 1998 aan het roer te staan van het bedrijf als directeur. In 2000 verliet Bill Gates de functie van CEO en volgde Ballmer hem op.

Microsoft werd in de praktijk nog steeds gestuurd door Gates die achter de bestuurstafel kroop en de visie van het bedrijf uitstippelde. Ook stond hij aan het hoofd van softwareontwikkeling. Ballmer deed waar hij goed in was en leidde het bedrijf voornamelijk financieel. In 2006 nam Ballmer het stokje volledig over van zijn voorganger en begon hij met organisatorische aanpassingen.

Windows Vista tot 8

Vóór die tijd was Ballmer vooral bekend van zijn excentrieke uitspattingen, de wilde armgebaren, de ludieke filmpjes en ‘vrolijke’ schreeuwen. Een bekend voorbeeld is zijn kreet “developers, developers, developers” op de conferentie tijdens het 25-jarig bestaan van het bedrijf in 2000. Of zijn enthousiaste gespring op de muziek van Gloria Estefan met zijn uitroep “I love this company!”

Onder Ballmer kwam Windows Vista uit en dat werd snel opgevolgd door Windows 7 om de bittere nasmaak van het alom gehate OS weg te spoelen. (Windows XP was nog veel meer de baby van Bill Gates.) Steven Sinofsky stond daarna aan het hoofd van het nieuwe vlaggenschip Windows 8.

Onruststoker

Ballmer wordt door velen gezien als onruststoker. Hij zou Microsoft-veteraan Robbie Bach naar buiten hebben gewerkt, die verantwoordelijk was voor de entertainment-divisie en daarmee de mobiele tak. Ballmer nam dat vanaf 2010 zelf onder zijn hoede. En vorig jaar verliet Windows-goeroe Steven Sinofsky het bedrijf.

Nog tekender was het vertrek van Ray Ozzie. Hij was het hoofd van software-ontwikkeling, de functie die Bill Gates zelf vervulde voordat hij vertrok. Ozzie was kritisch over de richting van het bedrijf en vond dat de divisies veel te veel hun eigen koers aan het varen waren. Drie jaar later wordt Microsoft alsnog hervormd in de visie van Ozzie.

Steve Ballmer is niet alleen de druk uitoefenende, ietwat vreemde CEO van Microsoft, maar heeft zeker ook het een en ander bereikt. Bijvoorbeeld deze 6 wapenfeiten.

Reorganisatie Microsoft

Als CEO werd Ballmer in het openbaar rustiger, enkele voorvallen achter de schermen daargelaten. Zo houdt hij tijdens partnercongres WPC traditioneel een toespraak en dit jaar toonde hij zich daarbij zeer ingetogen. Hij viel concurrenten niet aan en richtte zich juist op Microsoft zelf. Hij sprak over de vier nieuwe speerpunten van Microsoft: cloud, big data, social en mobility. Direct aansluitend kondigde het bedrijf een grote reorganisatie aan.

Onder Ballmer is Microsoft de overstap aangegaan om van een softwaregigant een leverancier van apparaten en diensten te worden. Die omvorming gaat niet zonder slag of stoot, maar het is sowieso een interessante zet van de Windows-maker. Met het vertrek van Ballmer binnen één jaar kan nu de speculatie beginnen over zijn mogelijke opvolger.