De certificaten dragen de naam CAcert. Met de gratis certificaten wil Oophaga Foundation een alternatief bieden voor de commerciële Certificate Authorities (CA), die jaarlijkse kosten in rekening brengen voor het uitgeven van certificaten.

Volgens Teus Hagen, van Stichting Nlnet, en één van de medeoprichters van Stichting Oophaga Foundation, is er veel vraag naar gratis en vrij te gebruiken certificaten. “Denk hierbij aan consumenten die hun persoonlijke e-mail willen beveiligen en software-ontwikkelaars die op kleine schaal plug-ins ontwikkelen voor applicaties als Firefox en Thunderbird. Op dit moment hebben wij zo'n honderdduizend gebruikers wereldwijd. We verwachten dat dit aantal over zes maanden verdubbeld is”, zegt Hagen.

De stichting, die gestart is in Australië, heeft haar diensten inmiddels verplaatst naar Nederland en ondergebracht bij internet serviceprovider BIT. Omdat de stichting een onafhankelijke organisatie is, zijn diverse Nederlandse fabrikanten, en dienstverleners, waaronder Sun, Cisco en Tunix benaderd om een financiële of fysieke donatie te leveren.

Bron: Techworld