Op de website van het computermuseum vallen de broncodes onder een beperkte licentie te downloaden, zodat er mee gestoeid kan worden. Het resultaat mag echter niet met iedereen gedeeld worden, waardoor de broncode niet open-source is.

Assembly-code

De broncode van MS-DOS 1.1 uit 1981 is in het totaal 295 kB, die van 2.0 uit 1983 is met 1,5 MB al een stuk groter. De code is geschreven in de low-level programmeertaal Assembly. Om MS-DOS te kunnen draaien kan er natuurlijk een PC uit de jaren tachtig gebruikt worden, maar wie deze niet voorhanden heeft kan een DOS-emulator proberen.

Microsoft heeft tevens de broncode van Word voor Windows versie 1.1a uit 1990 vrijgegeven en ook aan het Computer History Museum gedoneerd.

Historische broncodes

Het is niet de eerste keer dat een softwarebedrijf historische broncodes opent en aan het computermuseum schenkt. Apple schonk eerder bijvoorbeeld de broncode van Apple II DOS en Adobe schonk die van Photoshop 1.0.1.

Het besturingssysteem MS-DOS was essentieel voor de ontwikkeling van de personal computer. MS-DOS draaide op de in de jaren tachtig relatief goedkope en populaire IBM-PC-klonen. MS-DOS was de directe voorouder van Windows en stond aan de wieg van Microsofts succes.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van MS-DOS, hebben we hier de nostalgische MS-DOS 5 upgrade rap uit 1991.