Nog geen vijf procent van de ondervraagde bedrijven zet op dit moment virtualisatie in als oplossing voor de groeiende hoeveelheid data. Wel geeft dertig procent aan in de toekomst gebruik te willen maken van opslagvirtualisatie. Dit blijkt uit een onderzoek dat Hitachi Data Systems heeft uitgevoerd onder 104 bezoekers van de beurs Storage Expo die 31 oktober en 1 november plaatsvond in Utrecht.

De acceptatie van storagevirtualisatie staat daarmee duidelijk nog in de kinderschoenen. Anders is het gesteld met virtualisatie van servers. Bijna de helft van de respondenten gaf aan op dit gebied al wel te virtualiseren. Voor wat betreft de groei van bedrijfsdata verwacht bijna de helft van de respondenten (48 procent) dat het volume hiervan het komende jaar met veertig tot zestig procent toeneemt. Ruim 68 procent van de bedrijven wil deze groei opvangen door hun storage-infrastructuur uit te breiden. Dertig procent geeft echter aan ook virtualisatie daarvoor te willen toepassen.

Volgens Rob Hilterman, Sales Engineer Manager bij Hitachi Data Systems, tonen de uitkomsten van het onderzoek een heel gebruikelijk beeld: “Je ziet bij nieuwe ontwikkelingen en toepassingen dat het altijd even duurt voordat een grote groep hiervan gebruikmaakt. De technologie op het gebied van storagevirtualisatie is inmiddels volledig bewezen en beschikbaar. Ook beginnen organisaties meer en meer de noodzaak te voelen door de steeds groeiende behoefte aan opslagcapaciteit, de beperkte fysieke ruimte van datacenters, het sterk oplopende energieverbruik én de behoefte aan betere beheersbaarheid van de data. Virtualisatie biedt de mogelijkheid om op al die gebieden terrein te winnen en flexibeler met storage-capaciteit om te gaan en uit te breiden zonder nieuwe hardware te hoeven aanschaffen.”

Bron: Techworld