Tot de toeslag is besloten door de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT) en de Stichting De Thuiskopie – een onderdeel van de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Op prijs van een CD-recordables komt een vast tarief van Fl. 1,08 of FL. 1,33. Het geld gaat naar muzikanten, componisten en platenmaatschappijen als een soort schadeloosstelling voor kopieën die door consumenten thuis worden gemaakt van audio-CD's.

Fabrikanten van beschrijfbare CD's en de auteursrechtenorganisatie verschillen echter van mening over de vraag over welke schijven precies een toeslag moet worden betaald, zo meldt Computer!Totaal.

De CD-fabrikanten gaan ervan uit dat de heffing alleen geldt voor de speciale recordables (en rewritables) die voor HiFi-CD-recorders zijn bestemd, zoals de 'muziekbrander' die Philips dit jaar op de markt heeft gebracht. De schijven voor PC-gebruik zouden volgens de leveranciers buiten schot moeten blijven, omdat de muziekwereld van deze data geen schade ondervindt. Een toeslag op data-CD's zou alleen mogelijk kunnen zijn als het geld wordt doorgesluisd naar de makers van computerprogramma's en –spelletjes.

De auteursrechtenorganisatie menen dat de heffing wel op zijn plaats is omdat computers ook worden gebruikt om muziek-CD's te branden, aldus Computer!Totaal, dat meldt dat er een run is ontstaan op CD-recordables. Gebruikers zouden nog snel een voorraadje inslaan voordat de prijs in januari omhoog gaat.