Het lijkt een zorgvuldig uitgekiend strijdplan dat nog meer van Apple's miljoenen moet opleveren. Het Texaanse bedrijf Smartflash, dat zelf geen producten ontwikkelt of werknemers heeft, teert op het veelvuldig vervloekte patentsysteem. En met verve, woensdag kreeg Smartflash 532,9 miljoen dollar, ruim 470 miljoen euro, toegewezen van de rechter voor het schenden van drie patenten met iTunes.

Ook de iPhone 6

Geen reden om achterover te leunen voor de succesvolle patenttrol. Kort na de toewijzing klaagt het bedrijf Apple opnieuw aan. Ditmaal voor de nieuwste lijn apparaten, de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad mini 3 en iPad Air 2. "Apple heeft nieuwe apparaten uitgebracht die te laat kwamen voor Smartflash's vorige actie tegen Apple", meldt Smartflash-advocaat Bradley W. Caldwell in een verklaring aan PCWorld.

Daarvoor zet de patenttrol, die eerder ook op het geld van Google en Samsung aasde, onder meer een patent in dat het in augustus vorig jaar kreeg toegewezen. Apple is verbolgen over opnieuw een nederlaag tegen een patenttrol.

"We weigerden dit bedrijf te betalen voor ideeën waar onze medewerkers jarenlang aan werken. Helaas hebben we nu geen andere keuze dan dit aan te vechten", luidde Apple's statement na het eerste verlies.