CEO Jonathan Schwartz van Sun kondigde het platform ‘xVM’ gisteren aan tijdens Oracle’s OpenWorld-conferentie in San Francisco. “XVM gaat verder dan serverconsolidatie”, aldus de topman. “Virtualisatie moet betrekking hebben op alle componenten in het netwerk, van het netwerk en opslag tot aan de applicaties en de hardwareprovisioning.”

Het nieuws kwam slechts een dag nadat Oracle zijn eigen virtualisatieproduct Oracle VM introduceerde, dat evenals xVM gebruikmaakt van de open source hypervisor Xen. Daarmee heeft de overvolle virtualisatiemarkt die wordt gedomineerd door VMware er weer twee nieuwe spelers bij.

XVM bestaat uit de xVM Server met ondersteuningen voor Linux-, Solaris- en Windows-gastbesturingssystemen en de beheerconsole xVM Ops Center. Dit laatste component zal worden geleverd onder de open source GPLv3-licentie en Sun heeft al een website voor de gemeenschap geopend.

Richard Green, bij Sun vice-president software, karakteriseerde Ops Center als een ‘complete suite van technologieën om het datacenter te automatiseren’ met een interface die ook geschikt is voor minder ervaren gebruikers. “Niet iedereen is een hardcore Unix-admin”, aldus Suns Steve Wilson die het product demonstreerde.

De xVM Server kan uit de voeten op systemen met aan boord x86/64- of Sparc-processors. Naast de hypervisor-functionaliteit biedt het product technologieën zoals Predictive Self-Healing en voor Windows- en Linux-gastbesturingssystemen het Zettabyte File System (ZFS). ZFS was voorheen beschikbaar voor Solaris-gebruikers.

Bron: Techworld