De core hypervisor zit al een tijdje in OpenSolaris en maakt nu ook deel uit van xVM Server. De hypervisor kan worden gebruikt op x86-x64 hardware waarop Windows, Linux of Solaris draait.

In een blogposting benadrukt Steve Wilson, bij Sun vice-president voor xVM, dat xVM Server 'meer is dan alleen een hypervisor' . "Iedere kopie van xVM Server heeft ook een ingebouwde webserver voor beheer op afstand via een Browser User Interface of via een webservices-API." Daarnaast biedt het product technologieën zoals Predictive Self-Healing en voor Windows- en Linux-gastbesturingssystemen het Zettabyte File System (ZFS).

Virtualisatiestrategie

Sun kondigde zijn xVM virtualisatiestrategie november vorig jaar aan. “Virtualisatie moet betrekking hebben op alle componenten in het netwerk, van het netwerk en opslag tot aan de applicaties en de hardwareprovisioning”, zei CEO Jonathan Schwartz tijdens de introductie.

XVM bundelt zowel oude als nieuwe virtualisatiemethodes en beheercomponenten. Voor de virtualisatie bovenop Sparc-hardware biedt Sun al een tijdje Logical Domains (LDoms). 'Containers' bieden de mogelijkheid om een enkele instance van het Solaris-besturingssysteem op te knippen in partities die elk een applicatie draaien. Voor virtualisatie op bijvoorbeeld Intel-gebaseerde hardware grijpt Sun naar Xen.

XVM Server is het vierde en laatste puzzelstukje binnen Suns virtualisatiepakket. De drie andere puzzelstukjes zijn VirtualBox voor desktopvirtualisatie, VDI voor het beheren van een groot aantal virtuele desktops en de xVM Ops Center-beheerconsole voor het beheer van zowel de fysieke als virtuele omgeving.

Bron: Techworld