JavaFX werd begin deze maand onthuld en biedt een verzameling tools waarmee rich internet applications (RIA's) kunnen worden ontwikkeld voor onder meer desktops, internet, mobiele apparaten en televisies. Met het pakket hoopt Sun een nieuwe standaard te creëren voor het ontwikkelen van webapplicaties. JavaFX moet het opnemen tegen Silverlight van Microsoft en AIR/Flash van Adobe.

Sun is al enkele jaren een voorvechter van open-sourcesoftware. Enkele onderdelen van JavaFX, waaronder de JavaFX-compiler en elementen van de grafische libraries, zijn dan ook onder een GPLv2 open-sourcelicentie vrijgegeven. Andere belangrijke componenten zijn echter nog steeds gesloten. Volgens vice-president Jeet Kaul van Suns Client Software Group komt daar echter snel verandering in.

Afhankelijkheden

“Op sommige punten zijn we afhankelijk van gesloten code die we niet open source kunnen maken. We zijn nu bezig om ons los te maken van deze afhankelijkheden zodat we de onderdelen die niet bedrijfseigen zijn kunnen open-sourcen”, schrijft Kaul in een blogposting. “We zullen de core runtime op termijn in het open domein brengen.” Kaul gaat verder niet in op de aard van de 'afhankelijkheden'. Wel meldt Kaul dat Sun 'op korte termijn' de specificaties zal publiceren voor de nieuwe fileformaten die samenhangen met JavaFX.

JavaFX Mobile Met de blog reageert Kaul op een eerdere blogposting van Java-ontwikkelaar Osvaldo Pinali Doederlein. Kaul gaat daarnaast ook nog in op de plannen voor JavaFX Mobile. Dit platform is nu in bèta en zal volgens de topman 'rond maart' beschikbaar worden gesteld. Halverwege 2009 komt er ook nog een visuele ontwikkeltool op de markt. Bron: Techworld