Sun levert de eerste code voor een Application Programming Interface (API) die ontwikkelaars helpt bij het gebruik van ODF-files zonder dat een diepgaande kennis nodig is van de technische specificatie, aldus de twee bedrijven. IBM zal op korte termijn ook zijn bijdrage leveren.

Vorig jaar werd er al een eerste ODF Toolkit-project gelanceerd op de projectsite van Openoffice.org. De Toolkit Union van Sun en IBM zal worden geparkeerd op www.ODFToolkit.org en staat open voor andere partijen. “We verwelkomen iedereen van Microsoft tot wie dan ook”, aldus woordvoerster Terri Molini van Sun.

Volgens analist Jay Lyman van The 451 Group is de Toolkit Union een methode om meer steun te winnen voor ODF, maar dan los van Openoffice.org. “IBM is een van die bedrijven die ODF en OpenOffice willen ondersteunen, maar daarmee niet noodzakelijk op de voorgrond willen treden.”

Nieuwe Symphony Verwacht wordt dat IBM vandaag de ontwikkeling aankondigt van een nieuwe versie van het gratis kantoorpakket Symphony. De nieuwe versie zal volledig zijn gebaseerd op ODF 1.2 en de code van Openoffice.org 3.0, resulterend in interoperabiliteit met Office 2007-fileformaten en ondersteuning voor Visual Basic-macro's. Het nieuwe pakket wordt halverwege 2009 verwacht. Bron: Techworld