Sun brengt zowel een low-end en high-end thin client uit. De high end-versie, de Sun Ray 2FS, heeft niet alleen een schermresolutie van 1900x1200 pixels, maar ook een fiber-optische connector en dual monitor-poorten ingebouwd. Met dat laatste kunnen gebruikers verbinding maken met twee monitoren tegelijk.

Het low-end model, de Sun Ray 2, heeft net als zijn grote broer een smartcard-slot, zodat gebruikers on the fly van apparaat kunnen wisselen zonder een gestarte sessie af te kappen ('hot desking'). Met toekomstige software van Sun — die medio 2007 moet verschijnen — zal het ook mogelijk zijn om de instellingen van de client te configureren via het simkaart-slot. Het energieverbruik van beide clients ligt op ongeveer 4 watt.

Volgens Sun kunnen apparaten met versie 4 van de Sunray-software, die volgende maand verschijnt, ook verbonden worden met Windows-terminal servers. De fabrikant zou een licentie in huis hebben gehaald voor Microsofts rdp (remote desktop protocol)-specificatie.

De Sun Ray 2 en 2FS zijn per direct verkrijgbaar en kosten respectieveliek 249 en 299 dollar.

Niagra-server

Naast de twee thin clients heeft Sun ook een server met de vorig jaar geïntroduceerde UltraSparc T1-chip (Niagara) uitgebracht: de Sun Fire T1000.

Prijzen voor deze low-end server beginnen bij 2995 dollar. Een high-end-versie van de server, de T2000, verscheen al eerder dit jaar.

Bron: Techworld