De Enterprise Edition 5-specificatie werd deze week unaniem goedgekeurd door de Java Community Process, de industriegroep die toezicht houdt op Java-standaarden. Sun heeft zodoende groen licht om zijn software development kit (sdk) en compatibility test suite (cts) uit te brengen.

Volgens Joe Keller, vice-president soa-marketing bij Sun, gaat het om een van de belangrijkste Java-updates in jaren. Nieuwe versies van Enterprise Java Beans (EJBs) en JavaServer Faces (JSF) zouden minder complex zijn en enkele veelgehoorde klachten zouden zijn opgelost.

Java-objecten kunnen met de de Java Persistence api (application programming interface), die in samenwerking met Oracle werd ontwikkeld, nu op een elegantere manier aan relationele databases worden gekoppeld, aldus Sun. Ook zijn additionele webservices en ajax-functionaliteiten toegevoegd.

Sun werkt momenteel ook aan een aangepast licentiebeleid, stelt Laurie Tolson, vice-president van de Java platform group. Ook zou er een gesprek lopen met diverse partners, om de gecombineerde distributie van Java Runtime Environment (JRE) en Solaris of Linux te verbeteren. Bron: Techworld