Dat heeft Ubuntu-voorman Mark Shuttleworth gezegd in een interview met persdienst Reuters. Sun is sinds twee jaar al de eerste serverfabrikant die Ubuntu certificeert voor een aantal van zijn systemen. De Linuxdistributie wordt nu ondersteund op de Sun T1000 en T2000 kasten. Binnenkort gaat het bedrijf de serverversie van Ubuntu 8.04 (Hardy Heron) certificeren voor de x86-servers gebaseerd op AMD's Opteron. Hardy Heron is de volgende LTS-release van Ubuntu en komt op 24 april uit. Sun laat tegenover Reuters weten dat de aankondiging niet officieel is, maar dat er wel iets op de planning staat voor Ubuntu. Details zullen derhalve later volgen.

Geen SPARC

Er staat volgens Ubuntu-uitgerver Canonical wel een maar tegenover: SPARC-servers zullen niet officieel ondersteund worden door Ubuntu 8.04. Reden zou zijn dat er weinig vraag is naar Ubuntu op SPARC-apparatuur, zo melden anonieme bronnen aan eWeek.

Ubuntu is populair als een toegankelijke desktopversie van Linux, maar als zakelijke server OS moet de distro nog groeien. Om die reden zijn serverfabrikanten nog huiverig om het OS voor hun systemen te certificeren. Ook Sun houdt de boot voor volledige certificering. "We bekijken Ubuntu nog per geval", zegt de Nederlandse woordvoerder van Sun, Guus Vossenaar. "Volledige ondersteuning kunnen we bieden voor de grote jongens als Red Hat, maar Ubuntu zit nog iets te veel in de marge."

Goedkoop Ondersteuning van Ubuntu blijft in handen van Shuttleworths Canonical, die met de deal een eerste stap zet richting Linuxgrootmachten Red Hat en Novell. Troef voor het bedrijf is de prijs, zo zegt topman Barry Golden van het open sourcebedrijf Navica tegenover LinuxInsider. "Het is niet mogelijk om Red Hat te gaan gebruiken zonder ervoor te betalen", zegt hij. "Je moet dan direct een ondersteuningscontract tekenen, wat een erg zakelijke manier van doen is. Ubuntu mag je gewoon downloaden en installeren." Klanten van Canonical mogen, zo zegt Golden, zo eerste proberen om de boel zelf draaiende te houden, voor ze eventueel beslissen om toch ondersteuning van Canonical af te nemen. Bron: Techworld