Dat maakten beide partijen vanochtend bekend. Sun betaalt 800 miljoen voor de aandelen, en steekt nog eens 200 miljoen in opties. Jonathan Schwartz, de directeur van Sun, typeert de deal als het pompen van een miljard dollar in de M van LAMP. "De omarming van MySQL wereldwijd is adembenemend," schrijft Schwartz. "Zij staan aan de wortels van een enorme webeconomie."

De CEO belooft dat Sun verder zal investeren in de open source-gemeenschap rond MySQL. "Het goede nieuws is dat Sun al bezig is met het model dat aan de wieg staat van MySQL's succes," gaat Schwartz verder. "Eerst investeren wij in de groei van gemeenschappen van gebruikers en ontwikkelaars, en pas daarna creëren wij commerciële modellen bedoeld om nieuwe betalende klanten te trekken (en ze niet in te sluiten)."

Voor MySQL betekent de overname dat het bedrijf gebruik kan maken van het kanaal van Sun. Ondersteuning kan op die manier grootschaliger worden aangepakt. "MySQL verandert in één keer van een klein maar snelgroeiend bedrijf naar een deel van de Fortune 500," jubelt MySQL-medewerker Zack Urlocker op het blog planetmysql.org. Een andere blogger, Kris Buytaert, schrijft dat de deal volkomen logisch is. "Sun had nog geen database in hun stack."

Sun is al een tijdje bezig op de open source markt. Totnogtoe deed het bedrijf dat vooral door zijn eigen projecten open te gooien, waaronder Java en Solaris.

Bron: Techworld