OpenSolaris is een open sourceversie van Unix-like Solaris. Dat besturingsysteem volgde in 1992 SunOS op als de softwarebasis voor de SPARC-servers. Sun is in 2005 begonnen met het open sourcen van delen van de broncode onder de CDDL-licentie. De eerste resultaten liet Sun in november zien, terwijl de tweede release candidate eind vorige maand het levenslicht zag.

Technisch stokpaardje voor OpenSolaris is het gebruik van het 128-bits zfs bestandssysteem. Dat systeem rust bovenop zogenaamde zpools, een verzameling virtuele opslagdelen. Die opslagdelen, vdevs, bestaan op hun beurt weer uit block-devices, wat de fysieke opslag omhelst, maar ook kan bestaan uit partities of losse bestanden.

Verder levert Sun een keur aan accessoires mee, waaronder Gnome, MySQL, PHP, Apache en VirtualBox.

Sun heeft tijdens het proces nooit een geheim gemaakt van het doel dat het bedrijf met OpenSolaris voor ogen staat, namelijk de concurrentie aangaan met Linuxdistro's van vooral Red Hat. Daartoe is vorig jaar Project Indiana gestart, met Debian-ontwikkelaar Ian Murdock aan het roer. Belangrijkste verandering aan het besturingssysteem is het gebruik van binaries, net als Linux dat doet. "Het beste van twee werelden", aldus Murdock indertijd.

Ook qua ondersteuningsmodel opent OpenSolaris de aanval op Red Hat en Novell door geen onderscheid te maken tussen een community- en enterprise-editie, zoals Red Hat dit doet met Fedora en RHEL. Wie ondersteuning wil, betaalt afhankelijk van de vorm tussen de 300 en 2000 dollar per systeem. Bron: Techworld