De fabrikant heeft eerder aangegeven uiteindelijk al zijn software open-source te willen maken. Ruim twee jaar geleden begon dit met de komst van Opensolaris, een open-sourceversie van Suns Solaris 10 Unix-besturingssysteem.

Sindsdien heeft Sun diverse andere delen van zijn software vrij gegeven, waaronder bijvoorbeeld zijn Java-platform. Sun hoopt dat het open-source maken van zijn software ervoor zorgt dat zijn producten in andere producten worden gebruikt en dat dit op termijn leidt tot meer klanten voor zijn servers, opslag en betaalde supportdiensten.

Sun zal de code van Solaris Cluster, ook wel bekend als Open High Availability Cluster, gedurende de komende achttien maanden vrijgeven via de High Availability Clusters-community op zijn Opensolaris-website.

Als eerste geeft Sun de code van diverse applicatiemodules vrij die ervoor zorgen dat applicaties van derden in een geclusterde omgeving hoge beschikbaarheid krijgen.

De fabrikant zal 24 van deze zogenoemde high-availability agents, die nog worden verkocht, open-source maken, waaronder modules voor Suns Solaris Container-virtualisatietechnologie, BEA's Weblogic-applicatieserver en de open-sourcedatabase Postgresql. Bron: Techworld