De software, die lange tijd de codenaam Janus droeg, werd vorige week uitgebracht onder de naam BrandZ.

"BrandZ stelt gebruikers in staat om binary-applicaties ongemodificeerd te laten draaien op een Solaris-kernel", aldus de makers. "De software werkt alleen op x86/x64-systemen die opstarten met een 32-bit or 64-bit kernel."

Volgens Nils Nieuwejaar, die bij Sun het BrandZ-project leidt, kunnen gebruikers Red Hat en CentOS Linux draaien, maar ook minder bekende besturingssystemen als FreeBSD en Darwin. "Het is de bedoeling dat BrandZ nog meer Linux-distributies gaat ondersteunen", aldus Nieuwejaar.

Momenteel is Sun in onderhandeling met Red Hat over de licentievoorwaarden. Gebruikers die nu compatibiliteit willen met Red Hat Enterprise Linux, moeten eerst nog een volledige besturingssysteem van Red Hat aanschaffen.

De bestanden op de BrandZ-site worden onder verschillende licenties aangeboden: de OpenSolaris Binary License, de Common Development and Distribution License (CDDL) en de GNU General Public License. De software wordt is nu alleen nog beschikbaar voor OpenSolaris-gebruikers. Het is nog niet bekend wanneer er een commerciële versie verschijnt.

BrandZ ondersteunt geen SPARC Linux. Ook is de software alleen maar te gebruiken voor 32-bit applicaties. De makers waarschuwen er bovendien voor dat BrandZ 'in ontwikkeling' is. "Dat betekent dat de software op elk moment kan crashen of dat uw datacentrum in de brand kan vliegen", stellen zij grappend.

Bron: Techworld