Sun liet het plan afgelopen vrijdag al doorschemeren. De ondersteuning zal zich beperken tot bedrijven die OpenOffice.org distribueren, en zal dus niet gelden voor eindgebruikers. Daarmee lijkt het bedrijf niet bereid om het eigen StarOffice in de wielen te rijden, waarvoor wel volledige ondersteuning beschikbaar is.

"Veel distributeurs willen OpenOffice.org verspreiden, maar kunnen geen derdelijns ondersteuning krijgen," zegt Sun marketinghoofd Mark Herring tegen de nieuwsdienst van IDG.

De reden voor de stap laat zich raden: OpenOffice.org is groeiende. Steeds meer bedrijven verkiezen de toepassing boven bijvoorbeeld Microsofts office suite. Wekelijks wordt OpenOffice wereldwijd een miljoen keer gedownload, en staat de teller volgens Herring op 110 miljoen. Hij schat op basis van die cijfers dat 'tientallen miljoenen mensen' actief gebruik maken van de suite. "Microsoft Office is nog steeds het dominante programma, alleen een dwaas zou anders denken. Maar OpenOffice.org heeft een enorm momentum." Bovendien is Sun al de belangrijkste motor achter de ontwikkeling van OpenOffice.

De officiële verklaring van Sun wordt in de loop van de Amerikaanse werkdag verwacht.

Bron: Techworld