Sun Microsystems had eerder deze week laten weten dat nieuwe features voor online back-up, die op dit moment in ontwikkeling zijn, alleen beschikbaar worden gesteld voor betalende gebruikers van de MySQL open-source database. Gebruikers van de gratis variant zouden daarom achter het net vissen, tot woede en ontsteltenis van veel van deze gebruikers.

Sun heeft MySQL eerder dit jaar overgenomen voor 1 miljard dollar.

Niet per definitie betaald

Sun bleek niet doof voor de kritiek. Voormalig MySQL-ceo en de huidige vice president van Suns database groep Marten Mickosis daarom teruggekomen op het eerdere besluit. De functies zullen niet alleen beschikbaar zijn voor gebruikers van de betaalde versie.

In een aantal reacties op Slashdot verdedigde Mickos het plan voor het uitbrengen van high-end oplossingen voor betaalde gebruikers, maar voegde hij daar wel aan toe dat Sun nog niet definitief heeft besloten onder welke licentie het de features gaat aanbieden.

Basismogelijkheden voor iedereen

Er zijn drie opties voor MySQL: het leveren van de features met de bijbehorende broncode aan betalende gebruikers, het leveren van alleen de broncode aan niet-betalende gebruikers of het beschikbaar stellen van de add-ons voor zowel betalende als niet-betalende gebruikers. Mickos beloofde in andere posts ook dat de basismogelijkheden voor online back-up van MySQL 6.0 voor alle gebruikers beschikbaar zullen zijn onder de general public license (gpl), los van wat de beslissing zal zijn op het gebied van de add-ons. Collega Zack Urlocker meldt daarover: "Iedereen heeft basisopties van back-up nodig, daar zal niet voor betaald hoeven worden. Maar het merendeel van de gebruikers in de community zal geen behoefte hebben aan de add-ons, die onder andere extra vormen van datacompressie en data-encryptie bieden."

Heftige reacties

MySQL is één van de meest populaire open-source technologieën, maar heeft sinds de overname door Sun te kampen met geëmotioneerde reacties van MySQL-gebruikers en open-source-aanhangers. Zij kunnen niet verkroppen dat functies van de open source database alleen voor betalende gebruikers beschikbaar zijn. Critici beweren zelfs dat Sun een mes steekt in de rug van de gemeenschap die de database zo groot heeft gemaakt.

Red Hat-model

Red Hat en een groot aantal andere open-source aanbieders stellen nieuwe features en broncode juist openlijk beschikbaar en juist in een vroeg stadium van de ontwikkeling. Gebruikers kunnen daarmee de code testen, verbeteren en suggesties voor nieuwe functies aandagen. Die ervaringen worden in het uiteindelijke product verwerkt dat aan betalende klanten wordt aangeboden.

Het open ontwikkelmodel maakt Red Hat echter kwetsbaar omdat concurrerende bedrijven ondersteuning aan kunnen bieden voor lagere prijzen, zoals Oracle doet met haar Unbreakable Linux-programma voor gebruikers van Red Hat.

Gesplitst distributiemodel

Diverse open-source-aanbieders brengen hun software daarom onder zowel een open source als een gesloten licentie uit. Daarbij is een aantal features voorbehouden aan betaalde gebruikers. MySQL sloeg deze weg vorig jaar al in, toen het een aantal features voor onder meer monitoring en load-balancing alleen beschikbaar stelde voor gebruikers met een betaald abonnement.

Sun heeft interesse in Red Hat-model In één van zijn posts liet Mickos weten dat Sun goed heeft gekeken naar de werkwijze van Red Hat werkt. De firma overweegt om deze te kopiëren door alle producten van MySQL voor iedereen beschikbaar te stellen. Voorwaarde hiervoor is wel dat eerst moet blijken dat het model van Red Hat succesvol zou kunnen zijn voor MySQL. In de tussentijd zal Sun verder experimenteren met andere modellen. Bron: Techworld