Dat maakte het bedrijf gisteren bekend op de O'Reilly Open Source conferentie (OSCON) in het Amerikaanse Portland. Daarnaast wordt broncode van Java System Web Server 7.0 en Web Proxy vrijgegeven onder de BSD-licentie.

De LAMP-stack (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) is eigenlijk een AMP-stack die Sun gaat ondersteunen voor hun zakelijke Linux-klanten, en voor hun eigen Solaris OS. Solaris zal dit kwartaal nog officiële ondersteuning krijgen voor wat de Sun Web Stack is gedoopt, terwijl Linux in het volgende kwartaal in het verschiet ligt. Windows komt, met eventuele overige OS'en, aan het eind van het jaar.

Meegeleverd met de Web Stack zijn onder andere Apache Web Server 2.2.8, Apache Modules Memcached 1.2.5, MySQL 5.1, Tomcat Servlet Engine 6.0.16, Ruby 1.8.6, Rails 1.2.3, Perl 5.8.8 en andere typische LAMP-software. Over de prijsstelling van de ondersteuning is nog niets bekend.

Sun bood al sinds begin vorig jaar een AMP-bundel voor Solaris in een combinatie dat voorheen door het leven ging als Cool Stack. De ondersteuning was nog niet op het Enterprise-niveau, en vooral bedoeld als een setje hulpmiddelen voor ontwikkelaars.

Sun heeft op OSCON verder OpenSSO Express aangekondigd, gebaseerd op de open source software voor identiteitsbeheer en single-sign on. Het bedrijf heeft daarnaast plannen om de SPARC processor vanaf november te ondersteunen onder OpenSolaris. De open source-versie van Solaris is totnogtoe gebonden aan x86 Intel/AMD-chips. Bron: Techworld