Op 13 juli beëindigt Microsoft de ondersteuning voor Windows 2000. Dat geldt voor zowel professionele- als de serveruitvoering van de oude Windows-versie. Voor client-pc's raakt dat een schamele 0,57 procent van de markt, maar voor servers kan de impact groter zijn.

Het gaat om het einde voor de zogeheten uitgebreide support, waarbij Microsoft alleen nog security-patches uitbrengt. De algemene support is in 2005 al verlopen voor 2000 Server en in 2004 voor Professional. Na 13 juli 2010 krijgt Windows 2000 dus helemaal geen updates meer.

Ook XP SP2

Op diezelfde datum vervalt ook de extended support voor Windows XP met service pack 2. Veel klanten gebruiken die versie nog, blogt woordvoerder Jerry Bryant van Microsoft. Hij adviseert het installeren van service pack 3, of een overstap op Windows 7. Vista laat hij buiten beschouwing als upgrade-optie.

De oorspronkelijke versie (RTM, release to manufacturing) van Vista verliest de algemene support op 13 april. Vista-gebruikers kunnen naar service pack 1, maar worden aangeraden nu meteen naar service pack 2 of Windows 7 over te stappen. Vista SP1 wordt nog ondersteund tot 12 juli 2011. Microsoft roept zijn partners op (pdf) om klanten voor te bereiden op het vervallen van de support.

Niet upgraden

De upgrade-opties voor Windows 2000 zijn wat Microsoft betreft Windows 7 voor pc's en Windows Server 2003, 2008 of 2008 R2 (release 2) voor servers. Een rechtstreekse upgrade van servers naar de nieuwste versie 2008 R2 is niet mogelijk. R2 is alleen beschikbaar voor servers met 64-bit x86-processors.

Voor pc's bij bedrijven die als standaardinstallatie Windows 2000 draaien, zal waarschijnlijk ook nieuwe hardware nodig zijn. Dit vanwege de ouderdom van die pc's of van de hogere hardware-eisen als het gaat om relatief nieuwere pc's die zijn aangeschaft om 2000 op te installeren. Microsoft zet migratiemogelijkheden, -tools en tips op een rij op een Windows 2000-supportpagina. Daar worden ook afgeschafte functies genoemd.

2000 en XP al in de kou

De waarschuwing voor het aankomende einde van de support wordt gedaan tijdens de vooraankondiging van de patchronde van deze maand. De daarin aangekondigde patches zijn gisteren uitgekomen en zijn voor alle Windows-versies teruglopend tot en met 2000.

In de praktijk staat Windows 2000 echter al enige tijd in de kou. Hoewel Microsoft er formeel nog securitypatches voor uitbrengt, gebeurt dat lang niet altijd. In september vorig jaar is de oudere Windows-versie een patch misgelopen voor een groot lek in de tcp/ip-stack. Daarvoor moest namelijk een groot deel van het besturingssysteem worden omgebouwd, wat Microsoft ondoenbaar acht.

Kort daarna bleek dat hetzelfde geldt voor opvolger Windows XP. Ook voor die nog veelgebruikte Windows-versie weigert Microsoft een patch te ontwikkelen voor dit specifieke lek. Dit zou teveel werk kosten.

Bron: Techworld