De CEO van Symbian, Nigel Clifford, heeft in een keynote aangegeven dat de eerste prioriteit voor de Symbian Foundation is om kwaliteitscode af te leveren, en roept ontwikkelaars op om aan de slag te gaan. Daarnaast moet het voor fabrikanten van smartphones makkelijker worden om de software te gebruiken.

"We gaan het goedkoper en eenvoudiger maken om apparaten met Symbian te bouwen", zegt Clifford. De interfaces UIQ, en MOAPS gaan in Series 60 vervlochten worden tot een enkel platform. S60 wordt daarbij leidend.

In juni werd bekend dat Nokia de rest van Symbian op gaat kopen, vanaf het aandeel van 48 procent dat de Finse mobieltjesreus nu al in handen heeft. Belangrijker is echter dat delen van Symbian geopend worden onder het Eclipse Public License. De betaalde licenties zouden reden zijn dat de ontwikkeling van Symbian voor partijen als Nokia niet snel genoeg ging. Hoewel Symbian zo'n 300 miljoen dollar aan licenties gaat mislopen, verwacht de CEO dat het geld dubbel en dwars in de verdere innovatie van het platform wordt gestoken.

Het was ook toen dat de Symbian Foundation werd opgericht, met onder andere Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Texas Instruments en de Vodafone Group als leden. Zij krijgen hoe dan ook direct de beschikking over Symbian. Hoewel lang niet alle code beschikbaar is, pleit Clifford ervoor dat ontwikkelaars snel beginnen met de al beschikbare API's voor S60. Bron: Techworld