Dominic Tavassoli, directeur van de marketingdivisie voor IBM Rational (en daarvoor hoofd van de verglijkbare divisie bij Telelogic) laat tegenover Techworld weten dat alle producten van Telelogic vanaf nu zijn opgenomen in het Rational-portfolio. De nieuwe roadmap van het nieuwe IBM Rational, dus met Telelogic in zijn gelederen, is vanaf 1 november officieel. De overname is afgelopen februari afgerond na een proces van tien maanden.

Voor die tijd was het onduidelijk wat er met het portfolio van Telelogic zou gebeuren. Afgelopen mei deed het bedrijf onder eigen naam nog een aankondiging over de verversing van verschillende van zijn tools. Integratie met bestaande Rational-producten zou in ieder geval verbeteren, maar hoe het zit met overlappende functies was niet duidelijk. Nu wel: alle tools blijven behouden volgens IBM, waarbij Rational een ruwe onderscheid maakt tussen systeembouw (Telelogic) en ict-architectuur (oorspronkelijke Rational).

Telelogic is als bouwer van ontwikkeltools als System Architect en Doors gespecialiseerd in beheersoftware voor ingewikkelde ontwikkelpaden, vooral voor embedded software. Daarmee kreeg IBM pakketten in handen als System Architect (het vlaggenschip van Telelogic, een soa-omgevingbouwer), Doors (beheer van benodigdheden in een ontwikkeltraject), Synergy (samenwerkingstool voor ontwikkelaars) en Rhapsody (om met Unified Modeling Language te werken).

Geen grote verschuivingen

Voor gebruikers zal in ieder geval op korte termijn weinig veranderen, en Tavassoli zegt dat van enige schrappingen van Telelogic producten ten gunste van Rational of andersom geen sprake is. "De enige echte verandering is dat onze signatures in e-mails zijn aangepast", zegt hij. "Er is qua functies hier en daar wel overlap in producten, maar directe concurrentie is er nauwelijks geweest. We denken dan ook dat beide lijnen prima naast elkaar kunnen bestaan."

Bovendien, zo zegt Tavasolli, worden de oorspronkelijke Rational-tools en Telelogic-tools vaak gebruikt door andere soorten bedrijven. "Neem de samenwerkingspakketten Rational ClearCase en Telelogic Synergy. Ieder heeft een eigen insteek en een eigen markt. Synergy is bedoeld om out-of-the-box projecten in goede banen te leiden, terwijl ClearCase bedoeld is voor een op maat gemaakte omgeving, eventueel in een mainframe-omgeving", zegt Tavassoli. De eerste wordt gebruikt in bijvoorbeeld de auto-industrie, terwijl ClearCase meer bij overheden wordt gebruikt. "Gebruikers van het ene pakket willen niet migreren naar het andere pakket, en dat respecteren wij." Cosmetisch zal het een en ander aangepast worden, toegang tot het portfolio moet in de nieuwe situatie verbeteren, uitwisselbaarheid van informatie van pakketten wordt uitgebreid en er komen meer gelocaliseerde versies.

Backend integratie

Op de lange termijn zal op het gebied van techniek wel het een en ander aan de tools veranderen. Daarbij kiest IBM er opvallend genoeg voor om niet alles onder dezelfde frontent en consoles te schuiven, maar deze per product te behouden; in plaats daarvan worden de backends gelijkgeschakeld. Dat gebeurt door de Telelogic-producten aan te laten sluiten op het Rational Jazz-platform. "In het tweede kwartaal van 2009 gaan we bijvoorbeeld de requirement-definities van Rational Requirements Composer integreren met Doors, in plaats dat deze zijn eigen definities hanteert", zegt Tavasolli. "Zie het als een auto: we willen het model behouden, en het enige dat we vervangen is de motor, omdat we die beter vinden." In juni moeten 27 van dit soort integraties afgerond zijn.

Bron: Techworld