FireDaemon Trinity bestaat uit drie onderdelen: de beheerconsole ('Management Console'), de afstandsbeheerwebserver ('Remote Management Web Server') en de dienstenbestuurder ('Service Runner').

Die dienstenbestuurder vervult overigens dezelfde functie als het los verkrijgbare product FireDaemon Pro en stelt u dus in staat om elke non-interactieve (en soms ook interactieve) applicatie of script als een service in Windows te installeren en te doen uitvoeren.

Het voordeel van een dienst is dat die bewaakt kan worden om zijn goede werking te garanderen. Dit alles kan worden gelogd en opgenomen in rapporten.

De eigen beheerwebserver van FireDaemon Trinity laat u zowat alle beheertaken via een webbrowser uitvoeren zonder dat u speciale beheersoftware of een client moet installeren. U kunt een lijst opvragen van alle diensten die aanwezig zijn op de computer waarop die webdienst draait en ze stoppen en starten.

RSS

Via RSS kunt u de dienstenstatus en de Windows-logboeken naar u toe laten sturen. De webserver geeft u een poort naar een lokale machine via https/SOAP of een pure TCP-socket via de centrale-beheerconsole. U kunt zowat alle aspecten van de bewaakte computer programmatorisch via de SOAP-laag naar buiten sturen.

Daarnaast gebruikt u de centrale beheerconsole voor het echt grondige werk in verband met achtergronddiensten. Die geeft u namelijk de volledige controle over alle Windows-services, op voorwaarde dat u over beheerrechten beschikt. U kunt FireDaemon en andere diensten aanmaken, activeren en beheren. Ook is het mogelijk eigen plugins te maken in de .NET-taal van uw keuze.

Het meeste werk gebeurt in de gebruiksvriendelijke en overzichtelijke beheerconsole. Veel van de functionaliteit kunt u natuurlijk ook wel doen als u via RDP de desktop van de andere computer oproept. De beheerconsole van FireDaemon Trinity maakt het echter veel gemakkelijker, reageert veel sneller en werkt ook bij pc's die een eigen firewall actief hebben of achter een firewall staan die RDP/RDC blokkeert, al moet u dan wel eerst handmatig de FireDaemon-diensten op die computers installeren.

Conclusie

FireDaemon Trinity is een handig beheerinstrument als u een overzichtelijke en vrij grondige controle wenst over alle Windows-services die in het netwerk draaien. Dat u interessante hulpprogramma’s of scripts tot services kunt omvormen is op zichzelf al erg nuttig.

Bron: Techworld