Exchange 2007 is alleen beschikbaar voor 64-bit processors. Er is ook een 32-bit probeervariant in een virtuele machine, maar Microsoft brengt geen 32-bit versie uit voor productieomgevingen.

De softwaremaker zegt dat het de benodigde capaciteiten en prestaties van Exchange op een 32-bit platform niet meer kan garanderen. Een 64-bit platform biedt veel meer werkgeheugen en een hogere datadoorvoersnelheid. Microsoft eist niet alleen een 64-bit computer, maar ook een minimum van 2 GB werkgeheugen.

Rollen

Waar vorige versies van Exchange alleen als 'front-end' of als 'back-end' geïnstalleerd konden worden, kent Exchange 2007 nu vijf verschillende rollen. Het is mogelijk om meer dan één rol in een serverinstallatie te combineren. De vijf rollen zijn: Client Access, Edge Transport, Hub Transport, Mailbox en Unified Messaging.

'Client Access' of clienttoegang zorgt voor alle mailservertoegang via non-Outlook-clients.

Voor ondersteuning van Outlook met folders, agenda's, taken en contacten en onder meer ook publieke folders hebt u de Mailbox-rol nodig.

Unified Messaging is een nieuwe functionaliteit en koppelt spraak en telefonie aan uw mailsysteem.

Edge Transport zorgt voor de communicatie met de buitenwereld. Spam- en virusfiltering plus phishingblokkering hoort daar ook bij.

Als u dit niet zelf wil doen, dan biedt Microsoft een aparte internetdienst genaamd Exchange Hosted Filtering en Forefront Security die spam- en malwarefiltering voorziet als een internetdienst. Deze dienst is overigens beschikbaar bij de 'enterprise client'-licenties.

De laatste rol in het lijstje is Hub Transport en dat is een server die alleen binnen de eigen onderneming met andere servers communiceert en wel strikt binnen Active Directory.

Op Edge Transport na kunt u alle andere rollen combineren op één enkele server. Edge Transport is de enige rol die niet kadert binnen Active Directory, vandaar dat u die niet kunt combineren met andere rollen.

Scripttaal

Exchange 2007 is de eerste versie waarbij u het gebruik van publieke folders kunt uitschakelen. Microsoft wil publieke folders uitfaseren en daarom zal de ondersteuning voor Exchange 2007 (of release 12) en Outlook 2007 (of release 12) blijven verder lopen tot het jaar 2016, maar het bedrijf zegt wel dat de volgende versie van Exchange mogelijk geen publieke folders meer zal ondersteunen.

Via Windows Powershell krijgt de systeembeheerder nu voor het eerst een volledig binnen .NET geïntegreerd opdrachtregelsysteem voor Exchange. Als u nu denkt dat Microsoft gewoon bash heeft gekopieerd uit de Linux-wereld, bent u verkeerd. Powershell gebruikt een volledig nieuw ontworpen, gelukkig erg logisch in elkaar stekende bevelentaal.

Maar u moet de nieuwe scripttaal dus wel eerst aanleren.

Het grafische beheer maakt zoals vroeger gebruik van MMC, maar deze keer is versie 3.0 daarvan vereist. Microsoft heeft ook hier verbeteringen en interfacevereenvoudigingen aangebracht. Vorige Exchange-versies maakten gebruik van administratieve groepen waarin zowel servers als andere objecten voorkwamen. Exchange 2007 gebruikt geen administratieve groepen meer, maar kadert alles binnen Active Directory. Ook routing is gestructureerd binnen Active Directory sites.

Exchange 2007 ondersteunt 50 opslaggroepen en 50 databases (5 per groep tot een maximum van 50 in totaal) per server. De standaardeditie van Exchange 2007 ondersteunt 5 opslaggroepen en 5 databases.

Bron: Techworld