Volgens Microsoft biedt de 2008-versie van SCVMM alles wat een beheerder nodig heeft voor het creëren en uitrollen van virtuele machines en het beheren van hosts en andere elementen van de virtuele infrastructuur. De nieuwe software introduceert verbeteringen op het gebied van prestaties en resourcegebruik en ondersteunt hostclusters voor een hoge beschikbaarheid en een groot aantal virtuele platformen. Met SCVMM is het zelfs mogelijk om de workloads te beheren die draaien op verschillende besturingssystemen binnen virtuele machines op een VMware-host.

Ik heb de RTM-escrow code gedurende een maand in mijn lab getest en kwam tot de conclusie dat SCVMM een geschikte en prettige plaats is voor het beheer van virtuele machines.

Een overzicht

Direct bij het opstarten van SCVMM doet de interface al vertrouwd aan. De software gebruikt de drie deelvensters die we ook kennen van andere System Center-producten. Wat bijzonder goed is gedaan, is de integratie met de rest van het System Center; SCVMM werkt erg goed samen met System Center Operations Manager en Configuration Manager.

SCVMM ondersteunt alle Windows-producten vanaf Windows 98 SE en enkele Linux-varianten. Gecentraliseerd VM-beheer wordt geboden voor uiteenlopende virtualisatie- en beheersoftware waaronder de pakketten van Microsoft en VMware, te weten Virtual Server, Hyper-V, VMware Server, VMware ESX en VMware GSX. Xen wordt mogelijk nog aan dit rijtje toegevoegd.

Veel features die al in de vorige versie van SCVMM zaten, blijven gewoon hun werk doen. Een voorbeeld hiervan is 'intelligent placement' waarmee kan worden gekeken welke host het beste geschikt is voor het draaien van een bepaalde virtuele machine. Ook gebleven zijn de mogelijkheden voor Physical-to-Virtual (P2V)- en Virtual-to-Virtual (V2V)-conversies.

Een sterk punt van SCVMM is de afhankelijkheid van PowerShell. Elke gebruikersinterfacefunctie is gebaseerd op PowerShell-commando’s en het beheer van virtuele machines is volledig scriptgebaseerd waarbij gebruik wordt gemaakt van een zeer goed gedocumenteerde set cmdlets voor PowerShell. Uiteenlopende taken variërend van het aanmaken van VM’s tot aan het uitvoeren van P2V of V2V-conversies kunnen worden uitgevoerd met zowel de GUI als de cmdlet PowerShell. Dat is krachtig te noemen.

SCVMM 2008 maakt tot slot ook gebruik van enkele verbeteringen die in Windows Server 2008 zijn doorgevoerd op het gebied van clustering. Zoals wellicht bekend heeft Windows Server 2008 clustering zo eenvoudig gemaakt dat zelfs de minst ervaren beheerders ermee uit de voeten kunnen. Ter ondersteuning van Hyper-V VM's automatiseert SCVMM het toevoegen van een hostcluster en detecteert automatisch wanneer nodes worden toegevoegd aan een cluster of juist worden verwijderd. En intelligent placement werkt ook met clusters; SCVMM zal geen VM’s creëren als de cluster overbelast dreigt te raken.

Architectuur en interfaces

SCVMM is door Microsoft ontworpen als primaire beheertool voor alle virtuele machines, en beheert VM’s die draaien op Microsofts Hyper-V of Virtual Server 2005 R2, maar ook de virtuele machines die worden gehost door VMware. De mooiste functie in dat opzicht is de ondersteuning van VMware’s VMotion-technologie voor het live migreren van VM’s. SCVMM ondersteunt geen live migraties tussen Hyper-V-servers aangezien die functie nog niet in Windows Server 2008 zit. Windows Server 2008 R2 moet wel ondersteuning gaan bieden voor live migraties en SCVMM zal daar dan ook mee overweg kunnen.

De architectuur van SCVMM bestaat uit een single server-side installatie en de verschillende interfaces naar het product toe. Boven op het serverproduct zitten de beheerconsole en de integratie met PowerShell. Onder het serverproduct treffen we de verschillende beheerinterfaces aan naar de VM-hosts, een SCVMM-library voor het opslaan van VM-images, scripts om ISO-images om te zetten in VM’s die direct beschikbaar zijn en een voorbewerkte template voor een VM. Deze virtuele machines, sjablonen en andere elementen kunnen worden opgeslagen op de schijven in de hosts. Ook kan de bestaande SAN-omgeving worden gebruikt om deze gegevens beschikbaar te houden.

De administratieve lasten verlichten

Nieuw in SCVMM 2008 is de geïntegreerde Performance and Resource Optimization (PRO)-functie. PRO kan eventueel samen met System Center Operations Manager worden gebruikt om waarschuwingen en policies in te stellen. PRO kan bijvoorbeeld alarm slaan als een beperkte diskruimte of geheugenconsumptie het functioneren van een virtuele machine in gevaar brengt. Desgewenst kan SCVMM na een alarmmelding zelfstandig een reparatie uitvoeren om zo de tijd tussen de melding van een probleem en de oplossing zo beperkt mogelijk te maken.

PRO is een handige functie die ervoor zorgt dat een virtuele machine stabiel presteert en een aantal vervelende onderdelen van het beheer van virtuele machines wegneemt.

Ook het vermelden waard is de self-service portal waarmee gebruikers hun eigen virtuele machines kunnen creëren die vervolgens kunnen worden beheerd met SCVMM. Beheerders kunnen aangeven waaraan de machines moeten voldoen die door de gebruikers worden opgezet.

Conclusie

Over het geheel genomen vind ik SCVMM een overtuigende oplossing voor het beheer van virtuele machines. Ik was onder de indruk van de reikwijdte van het beheer. Voor het beheer van VMware-hosts en -VM’s is SCVMM in sommige opzichten zelfs superieur aan de tools die VMware zelf ter beschikking stelt. De SCVMM gebruikersinterface is eenvoudiger in gebruik dan die van VMware en SCVMM sluit beter aan op de rest van uw Microsoft-infrastructuur. De uitbreidbaarheid van de beheermogelijkheden via PowerShell hebben we al genoemd als een sterk punt. De integratie met Operations Manager en de PRO-optimalisatiefuncties maken het helemaal compleet.

Als u zelf op zoek bent naar een geïntegreerde aanpak voor VM-beheer, is SCVMM zeker uw overweging waard. Op het moment van schrijven waren de definitieve prijzen echter nog niet bekend.

Vertaling en bewerking: Ferry Waterkamp (Origineel) Bron: Techworld