Parallels Server for Mac gebruikt de efficiënte virtualisatie-engine die ook in Parallels Desktop zit. Volgens Parallels is het grote voordeel dat Server for Mac in staat is om OS X Server als gastbesturingssysteem van zichzelf te draaien. Maar daar blijkt Parallels Server for Mac nu juist erg slecht in te zijn. OS X Server kan niet worden geïnstalleerd vanuit de Parallels Management Console.

Gebruikers die er toch in zijn geslaagd om OS X als gast te installeren, melden performance- en stabiliteitsproblemen. Parallels heeft vooralsnog niet geantwoord met een fix of aanvullende informatie. Ik heb Parallels een maand de tijd gegeven om het probleem op te lossen, maar zonder resultaat.

Windows op Xserve

Ik heb Parallels Server for Mac getest op een 8-core Apple Xserve met een SATA-schijf van 3 terabyte, Apple’s hardwarecontroller en 8 GB aan RAM. Deze configuratie stelde mij in staat om twee instances van Windows Server 2008 en een virtuele instance van OS X Leopard Server tegelijkertijd te draaien. Iedere instance kreeg 1 GB RAM en 64 GB virtuele schijfruimte toegewezen.

De performance is fantastisch. Als je een enkele instance van Windows Server 2008 draait als een gast onder OS X Leopard Server, zijn de prestaties vergelijkbaar met wanneer je Windows Server 2008 native (dus zonder virtualisatie) zou draaien. Deze prestaties had ik ook verwacht van Parallels, aangezien het Desktop-product ook indrukwekkend presteert.

Jammer genoeg volstaat de Management Console niet om meerdere VM’s te beheren, zeker niet als die VM’s staan verspreid over meerdere fysieke servers. Twee Desktop-features – ‘snapshot’ en ‘direct disk partition access’ – ontbreken terwijl ze niet zouden misstaan in Server.

Bètakarakter

Verschillende factoren zorgen ervoor dat Parallels Server for Mac soms het karakter van een bèta krijgt. En dan noem ik: het gebrek aan ondersteuning voor OS X-gasten, de stabiliteits- en compatibiliteitsproblemen met de Parallels Management Console en het ontbreken van features om opslag en systeembronnen toe te wijzen – eigenschappen die ik wel verwacht van een serverproduct. De prijs van 999 dollar lijkt me dan ook veel te hoog.

Het artikel hierboven is slechts een beknopte bewerking van het origineel. Meer informatie en testresultaten zijn te vinden in het uitgebreide testverslag op Infoworld.com. Bron: Techworld