De eerste bètaversie van Firefox 2.0 zal op 6 juli verschijnen. In de komende weken zullen de programmeurs hiervoor enkele belangrijke deadlines moeten halen en de nodige bugs moeten oplossen.

Zo mogen er na 15 juni geen wijzigingen aan de belangrijkste delen van de code worden gemaakt en moet de definitieve bèta eind juni klaar zijn. Ook moeten er nog 118 bugs worden opgelost.

Firefox 2.0, dat nu nog bekend staat onder zijn codenaam 'Bon Echo', is gebaseerd op de succesvolle eerste versies van de browser.

In de nieuwe versie hebben de ontwikkelaars zich vooral gericht op het uiterlijk van de browser, die door een ‘visual refresh’ een moderner uiterlijk moet krijgen.

Andere belangrijke vernieuwingen zullen meer gemak bij het gebruik van rss zijn, een verbeterde zoekfunctie en een nieuw datamodel voor opslag en synchronisatie van bookmarks, browsergeschiedenis en metadata.

Ook is de ondersteuning van extensions verbeterd en bevat de nieuwe browser een phishing-filter dat gebaseerd is op Google's Safe Browsing-extension.

Vista Bij de ontwikkeling van Firefox 2.0 staat overigens compatibiliteit met Microsofts nieuwe besturingssysteem Vista bovenaan het verlanglijstje. Zonder deze compatibiliteit zal er geen nieuwe versie van Firefox verschijnen. Later dit jaar staat er ook nog een tweede bèta gepland. Bron: Techworld