Naast nieuwe en geupdate tools en een storefront voor applicaties, heeft de smartphonemaker tijdens zijn BlackBerry Developers Conference een voorproefje gegeven van de nieuwe Enterprise Server. De nieuwe versie staat gepland voor 31 maart 2009.

De ontwikkeling van BlackBerry Enterprise Server 5 (BES 5) loopt nu onder de codenaam Argon, en moet vooral verbeteringen brengen op het op rollen gebaseerde beheer. Gebruikers, zo is de gedachte, moeten vergeleken met de huidige incarnaties van BES gemakkelijker kunnen worden toegevoegd en beheerd. Voor ontwikkelaars zullen de beheer API's die nu in de bèta zitten, worden meegebundeld. Voor het bedienen van applicaties wordt JBoss gebruikt.

Hoewel de BlackBerry op punten samen kan werken met Active Directory, zit directe integratie in maart er nog niet in. Productmanager Alan Panezic, die de presentatie deed op de beurs, gaf wel aan dat een component voor die integratie vlak na de launch als bètaversie zal verschijnen.

Op het ontwikkeltoolvlak gaat RIM een update doorvoeren aan zijn plugin voor Visual Studio en een nieuwe bèta uitgeven van de JDE-plugin voor Eclipse. MDS Studio, een Eclipse plugin voor backendontwikkeling, wordt opgetrokken naar versie 2.0 en integreert JavaScript Debugging ondersteuning voor hotkeysen toegangscontrole voor mobiele applicaties. Plazmic CDK, de grafische ontwikkelsuite voor BlackBerry, ondersteunt met versie 4.6 de Bold en Pearl, en maakt het mogelijk om Scalable Vector Graphics te implementeren.

Web Signals is een nieuwe technologie die RIM tijdens het evenement heeft gelanceerd, en maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om push-content naar toestellen in te voeren in hun applicaties.

Twee nieuwe distributiediensten, BlackBerry Application Center en BlackBerry Application Storefront, moeten de afstand tussen ontwikkelaar en potentiële klant verkleinen. Storefront is een verkoopplatform die vanaf volgend jaar van start moet gaan, vergelijkbaar met Apples Appstore en Googles Android Marketplace. De Application Center is bedoeld voor operators, die zo zelf een aanbodlijst kunnen samenstellen. Bron: Techworld