Het Nederlandse TomTom is een van de belangrijkste dataleveranciers voor het nieuwe Apple Maps, maar het Amsterdamse bedrijf ontkent enige schuld te hebben aan de enorme hoeveelheid fouten in de nieuwe mobiele kaartendienst. Volgens TomTom zijn de problemen te wijten aan de manier waarop Apple met zijn data omgaat. Met de gegevens zelf zou niets mis zijn.

Volgens Reuters is TomTom bereid om Apple te helpen zijn problemen op te lossen. Maar TomTom Nederland ontkent dit. Een woordvoerder van de kaartenproducent laat Webwereld weten dat het bedrijf daarom geen commentaar meer geeft op deze kwestie.

Geen zwakke schakel

Het bedrijf wijst erop dat soortgelijke problemen zich niet voordoen bij andere applicaties die TomTom-data gebruiken, zoals bij zijn eigen iPhone-app en apps van Blackberry en Google. Apple maakt gebruik van meerdere dataleveranciers. In totaal zouden er ongeveer 15 partners zijn voor Apple Maps. Apple mixt de TomTom-gegevens met die van andere partijen en zijn eigen data. In dat proces lijkt er iets danig mis te zijn gegaan.

"TomTom's kaartdata is ook de basis van onze eigen smartphone-applicatie, die goed is beoordeeld in de App Store", aldus TomTom in een persbericht ter verdediging op alle kritiek. De ceo van de Amerikaanse locatiestartup Waze had TomTom vorige week nog de 'zwakke schakel' genoemd.

Beterschap beloofd

Direct na de lancering van iOS 6 woensdagavond stroomden er massaal klachten binnen over de vele fouten in de nieuwe Maps-app, die de standaardapp van Google Maps vervangt. Een woordvoerder van Apple beloofde eind vorige week beterschap.

Apple zou met man en macht werken aan het verbeteren van de nieuwe kaartdienst. "We werken voortdurend aan verbeteringen en aangezien Maps gekoppeld is aan de cloud, wordt het alsmaar beter als meer mensen het gebruiken. We waarderen alle feedback en werken hard aan verbeteringen", aldus de Apple-woordvoerder.

Het bedrijf plaatste recent nog meerdere vacactures voor medewerkers van het Maps-team. Apple zou ook onder oud-medewerkers van het Google Maps-team recruteren.