De toolkit van Openoffice.org, de ODF Toolkit, stelt ontwikkelaars in staat applicaties te maken die overweg kunnen met het open document format (odf).

Voorheen moesten ontwikkelaars nog pagina's code schrijven om de odf-optie toe te kunnen voegen, stelt Louis Suarez-Potts, een van de managers bij Openoffice.org. Met de ODF Toolkit is dat niet nodig, stelt hij.

"Als iemand een mailapplicatie bouwt, dan kan hij de tools van ons erbij pakken en de applicatie mailberichten in odf laten slaan", legt Suarez-Potts uit.

Microsoft heeft zowel toolkits voor Windows Sharepoint Services 2.0, Office Sharepoint Server 2007 als Office Project 2007 uitgebracht. Ontwikkelaars kunnen daarmee applicaties bouwen voor Office 2007.

Office 2007 biedt, in tegenstelling tot Openoffice.org, ondersteuning voor – het met odf concurrerende – open xml. Dit nieuwe bestandsformaat, dat sinds december wordt erkend door standaardenorganisatie Ecma, slaat xml-bestanden (en andere bestanden) op in een zip-container.

Microsoft hoopt dat de nu uitgebrachte toolkits, die vooral hulp en voorbeeldcodes bieden, er uiteindelijk voor zorgen dat werknemers steeds vaker de Office-interface gebruiken om bij informatie op backend-systemen te kunnen komen. Bron: Techworld