Linus Torvalds kondigde de nieuwe versie afgelopen woensdag aan in een bericht op LKML. Volgens de geestelijk vader van het open source OS werd versie 2.6.25 een tijdje opgehouden door een oude bug.

De changelog ten opzichte van Linux-kernel 2.6.25 is 7,5 MB groot terwijl de gecomprimeerde patch 12 MB in beslag neemt. Volgens Torvals is er in de nieuwe versie veel veranderd. Ten opzichte van de laatste release candidate (-rc9) zijn de veranderingen echter klein.

2.6.25 biedt onder andere ondersteuning voor een nieuwe architectuur (MN10300/AM33) en voor een nieuwe interface voor het accuraat kunnen meten van het geheugengebruik, een 'memory resource controller', een tool voor het meten van latencies, een alternatief MAC-beveiligingsraamwerk genaamd SMACK, een ext4-update en een nieuw netwerkprotocol genaamd Controller Area Network (CAN).

Dit is slechts een zeer kleine greep uit de nieuwe mogelijkheden in 2.6.25. Een gedetailleerd overzicht is te vinden op de site van Kernel Newbies. De originele, onbewerkte changelog staat op kernel.org.

Bron: Techworld