Een plasmoid is een applet die is ontwikkeld met KDE's nieuwe Plasma-ontwikkelomgeving. Meer informatie over Plasma is te vinden op de Plasma-website.

Plasma moet het eenvoudiger maken om applicaties te ontwikkelen voor KDE, zo vertelde Plasma’s chief architect Aaron J. Seigo me eerder dit jaar tijdens een interview. Plasmoids zijn daar het levende bewijs van. De applicaties kunnen worden geschreven in C++ of een scriptingtaal zoals JavaScript en vervolgens eenvoudig worden uitgewisseld met andere KDE-gebruikers.

Laten we nu eens kijken wat ontwikkelaars allemaal in elkaar hebben geknutseld met Plasma. Het resultaat is redelijk verrassend en veel plasmoids worden al geleverd bij de standaard KDE 4.1-desktop.

Lancelot

Lancelot komt uit de koker van ontwikkelaar Ivan Cucik en is een startmenu voor KDE4 waar alles moet beginnen. De plasmoid biedt snelle toegang tot applicaties , places, documenten, contacten en systeeminformatie. Lancelot biedt een ‘no-click’ interface, een geïntegreerde zoekfunctie en ‘ drag-and-drop’ naar de desktop.

Color Picker

Deze plasmoid behoeft eigenlijk geen introductie. Als je iets met HTML of grafieken doet, gebruik Color Picker dan om de juiste kleurcode van iedere willekeurige kleur op je desktop te krijgen.

Panel Spacer

De Panel Spacer voegt extra ‘witruimte’ toe tussen applets in je paneel. Je kunt instellen hoe ver de applets minimaal uit elkaar moeten staan en de Spacer toestaan om alles verder uit elkaar te trekken als er ruimte over is. Panel Spacer is een handig instrument voor het groeperen van icoontjes.

KGet

KGet is een downloadmanager voor KDE en laat je je downloads rechtstreeks op de desktop monitoren. Deze plasmoid kan ook verschillende grafieken tonen voor bijvoorbeeld de snelheid van de download.

PeachyDock

Het was bijna onvermijdelijk dat iemand Plasma zou gaan gebruiken om de Dock van Mac OS X te gaan klonen. Die kloon heet PeachyDock en brengt de complete Dock-functionaliteit van OS X naar de KDE-desktop. De plasmoid bestaat uit een applet (PeachyApplet) en een containment (PeachyDock) en is ontwikkeld in de KDE SVN-repository.

Email Notify

Email Notify is al ruim 4000 keer gedownload en is daarmee behoorlijk populair. Met deze plasmoid kan bij ieder type POP3- of IMAP-server worden gekeken of er nieuwe mail is. De e-mail kan versleuteld met SSL worden afgeleverd. Email Notify kan worden gebruikt voor GMail of andere diensten die remote clients ondersteunen.

KDETwitter

Is de wereld Twitter-gek geworden? Twitter-gebruikers kunnen deze plasmoid gebruiken om alle microblogs te volgen. KDETwitter ondersteunt ook microbloggen vanuit de plasmoid.

Oxygen System Monitor

Een plasmoid speciaal voor de systeembeheerder. De Oxygen System Monitor lijkt op de volwassen GKreIIM-applicatie en is al ruim 7600 keer gedownload van KDE-Look.org.

Picture Frame

Een eenvoudige manier om een diavoorstelling te tonen op je desktop. Laat eenvoudigweg een folder ‘vallen’ op de Picture Frame-plasmoid en de afbeeldingen in het mapje worden een voor een getoond. Picture Frame kan een afbeelding ook afzonderlijk tonen.

QuickAccess

Een eenvoudige plasmoid om snel toegang te krijgen tot populaire folders. De plasmoid opent door er gedurende een seconde met de muis op te gaan staan. Het navigeren door de directory-structuur verloopt op een vergelijkbare manier. Als je een file of folder loslaat komt die terecht in de folder waar je bovenhangt.

Plasma-am3rok

Dit kon niet uitblijven. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de populaire open source muziekspeler Amarok zijn eigen plasmoid zou hebben. Met Plasma-am3rok kun je Amarok 1.4 bedienen. Bovendien toont de plasmoid informatie zoals titel en artiest en de cover van het album.

Stockoid

Wie in deze turbelente tijden in aandelen, doet er verstandig aan om deze plasmoid te installeren. Stockoid toont een onbeperkt aantal aandelen op de KDE 4.1-desktop. De plasmoid is getest met de Dow Jones en de Nasdaq en de data worden iedere 60 seconden bijgewerkt.

Bron: Techworld Australië

Vertaling: Ferry Waterkamp

Bron: Techworld