Eind vorig jaar schoof IBM samen met Canonical en Virtual Bridges een Microsoft-loze virtuele desktop naar voren. Big Blue hoopte daarmee zakelijke klanten ervan te overtuigen dat ze Microsoft niet langer nodig hebben. De desktop draaide op Ubuntu en werd geleverd met IBM's kantoortoepassingen Lotus Symphony, Lotus Notes en andere Lotus-toepassingen. Het geheel draaide gevirtualiseerd op servers dankzij de VDI-software Verde (Virtual Enterprise Remote Desktop Environment) van Virtual Bridges.

Verde 2.0 breidt de functionaliteit van de virtuele desktop uit. Zo is nu ook offline toegang mogelijk wanneer de gebruiker van het netwerk afgesneden is. Verde 2.0 verwezenlijkt dit door een KVM-hypervisor op de client, die gebruik maakt van het nieuwe protocol Self-Managing Auto Replicating Technology (SMART). Dit protocol synchroniseert een cache op de client-side hypervisor met het image op de server. De gebruiker kan dan de gerepliceerde versie van op zijn lokale schijf op KVM draaien. Doordat op deze manier zowel VDI als managed desktops dezelfde infrastructuur gebruiken, vereenvoudigt dit het beheer.

Nieuw is bovendien dat Verde 2.0 ook Windows-sessies ondersteunt. Bedrijven kunnen nu dus voor Ubuntu of Windows kiezen voor de hele organisatie, voor bepaalde afdelingen of zelfs per gebruiker. Dit komt doordat Virtual Bridges zijn Windows-oplossing Win4VDI in maart met Verde heeft samengevoegd. Verde 2.0 is beschikbaar bij Virtual Bridges of (onder de naam Open Virtual Client) bij partners. De licentie kost 50 dollar per gebruiker vanaf 1000 gebruikers. De client software werkt op de nieuwere generatie netbooks en op alle bekende thin clients. Als Linux-servers en -gasten zijn Ubuntu, Red Hat en SUSE Linux Enterprise ondersteund.

Bron: Techworld