Ubuntu heeft Maverick Meerkat ontwikkeld met het oog op mobiele apparaten die met deze Linux-variant hun data kwijt kunnen in de persoonlijke cloud Ubuntu One. Met die cloudservice was het al mogelijk om, gratis, tot 2GB aan data op te slaan. Nieuw is dat gebruikers de data in Ubuntu’s cloud straks ook vanaf Windows-pc's en smarthpones kunnen opvragen.

Windows na Android en iPhone

De Windows-client voor Ubuntu One verschijnt eind oktober als bèta, maar gebruikers kunnen zich er nu al voor opgeven. Canonical bracht eerder al een app uit waarmee Android- en iPhone-gebruikers hun contacten met Ubuntu One konden syncen. Binnenkort komt ook een applicatie uit waarmee zij hun MP3'tjes kunnen delen met die smartphones.

De snelheid en stabiliteit van Ubuntu One zou met de laatste update sterk verbeterd zijn. Volgens Steve George van Ubuntu-maker Canonical is de capaciteit van de dienst opgeschaald tot 500.000 gebruikers.

Één applicatie in app store

Een van de grootste veranderingen in Ubuntu 10.10 is de toevoeging van betaalde software aan het Ubuntu Softwarecenter. Alhoewel daar nu met Fluendo DVD Player nog maar één applicatie in staat, wil Ubuntu het eenvoudiger maken om betaalde software te kopen en gebruiken op Linux. Het bedrijf verwacht dat het aanbod in de loop der tijd groter wordt. Dat kan naast commerciële software ook closed source-programmatuur omvatten, wat Fluendo al is.

Een derde grote update is de vernieuwing van de lay-out van Ubuntu's netbook-interface. Canonical gebruikt daarvoor window-manager ‘Unity’ in plaats van het voor Linux reguliere Gnome. Die door Ubuntu 10.10 gebruikte schil voor de desktopomgeving is gericht op eenvoudiger gebruik op kleine schermen. Door de universele menubalk, à la de bovenbalk van Mac OS X die ook voor applicaties dienst doet, spaart de interface volgens Canonical ook kostbare schermruimte.

Canonical heeft ook nog multitouchondersteuning toegevoegd aan de nieuwste Ubuntu-telg. De ontwikkeling daarvan zit evenwel nog in een vroeg stadium. Ubuntu ondersteunt nog maar bepaalde soorten hardware zoals de Apple Magic Mouse en enkele populaire beeldschermen, meldt Ars Technica. De multitouchfuncties zijn bovendien nog niet echt geïntegreerd in de gebruikersomgeving.

Mooi uiterlijk

Steve George vertelt PCWorld dat de doelstelling van Ubuntu is om een goed consumentensysteem te zijn. Iets dat iedereen kan gebruiken. “Of je nu een ontwikkelaar ergens in China bent, of een 'soccer mom' in Amerika”, stelt hij. “In die context is zorgen dat de software voor iedere gebruiker beschikbaar is, bijna alles wat wij doen”.

Ubuntu wil het publiek daarbij niet alleen bereiken met software maar ook met een mooi uiterlijk. “Ubuntu wil de gebruikerservaring mooi maken. Mensen moeten genieten van het gebruik omdat het er mooi uitziet”, stelt hij.

Het nieuwe Ubuntu 10.10 is gratis te downloaden via de website.

Bron: Techworld