Bij het maken van Intrepid Ibex (stoutmoedige steenbok) is duidelijk gekeken naar de intensievere beheertaken. Zo waren updates van de kernel altijd tijdrovend, zodra er specifieke modules in het spel waren. Dat betekende wachten op de leverancier, of zelf de modules compileren. Dynamic Kernel Module Support (DKMS), een project van Dell, neemt de beheerder die taak uit handen.

Virtuele omgevingen

Een andere stap vooruit zijn configuratiescripts om virtuele machines op te zetten voor KVM, Xen of de open-sourceversie van VMware. "Dat scheelt enorm veel gedoe en configuratie", jubelt Sebastian Schouwenburg van het Nederlandse Ubuntu-project. Hij wijst erop dat beheerders in het verleden echt de finesses van de virtuele omgeving moesten begrijpen om iets aan de praat te krijgen. "Nu is dat eigenlijk een eenvoudige taak."

Daarnaast is Ubuntu beter ingericht om zelf als host te dienen voor virtuele sessies. Tijdens het testen bleek binnen een half uur mogelijk om een drietal omgevingen op te tuigen.

Lekker simpel met tools

Maar de software biedt meer hulp aan de beheerder. Schouwenburg wijst op het Landscape-project dat grotere omgevingen helpt met beheren. "Goed, het gratis gedeelte is beperkt, maar grotere omgevingen kunnen via Canonical (het bedrijf dat de drijvende kracht is achter Ubuntu - redactie) de juiste tools voor beheer krijgen."

Ook authenticatie is onder handen genomen. Zo is de laatste versie van Samba beter in staat om aan te sluiten op Windowsomgevingen. De Pluggable Authentication Module doet zijn naam eer aan door andere applicaties eenvoudig in de authenticatie-omgeving te integreren. Daardoor wordt het simpeler om uniformer aan te loggen en single sign-on toe te passen.

Een kleine verbetering is de introductie van het commando "service", dat al langer voor Red Hat-platformen bestaat om diensten te starten of te stoppen. Hierdoor werken verschillende distributies voor de beheerder op belangrijke punten hetzelfde.

Praktisch

Ubuntu toont nu ook meer respect voor de intelligentie van de beheerder. Zo is het mogelijk om systemen ook op te starten als er problemen zijn met de RAID. Desgevraagd vertelt Schouwenburg dat er scenario's zijn waarbij Linux best kan starten, om later als het beter uitkomt een schijf te vervangen.

Langzamerhand wordt Ubuntu in het datacentrum volwassen als het aankomt op modernere systemen. Dit omdat bijna alle pakketten nu ook voor 64-bits systemen zijn gebouwd.

Werken aan beveiliging

Ook het beheren van een firewall is een stuk eenvoudiger geworden, omdat in veel gevallen slechts een aantal diensten moeten worden toegelaten. Voor die situaties is het "ufw" commando zeer handig. Daarmee kunnen diensten worden toegelaten zonder verdere verdieping in de hele iptables-omgeving.

Eindelijk is SpamAssassin en ClamAv doorgedrongen tot de hoofdrepository. Daarbij heeft de laatste ook meteen een profiel gekregen voor de applicatiebeveiliging van AppArmor, een project dat door Novell beschikbaar is gemaakt. Applicaties zullen sowieso veiliger zijn, omdat de compiler standaard allerhande bescherming aan heeft staan. Aanvallers krijgen het daardoor zwaarder met het uitvoeren van overflows-aanvallen.

Wie beveiliging van de serveromgeving echt serieus neemt, zal ook kijken naar de encrypted home directory. Daarbij zijn de gegevens van de gebruikers niet langer voor de nieuwsgierige ogen van de beheerder toegankelijk.

Daarnaast is het mogelijk om hele systemen te versleutelen, maar dat zal vooral voor desktops aantrekkelijk zijn. Toch werkt deze programmatuur nog niet zo soepel als u zou hopen, en het crypten van de schijf kost redelijk veel energie.

Beter geschikt voor desktop

De desktopomgeving is echt een feest. De installer blijkt bij de test vooral intuïtief en goed te werken. Zo krijgen gebruikers de keuze om een Windowssysteem om te toveren tot een dualboot-systeem, waarbij niet alleen de schijfindeling eenvoudig is maar de installer ook goed met gefragmenteerde gegevens omgaat.

Voor de reizende gebruiker is eindelijk de broodnodige Network Manager beschikbaar. Voor het eerst lukt het soepel om te werken met mobiel netwerkkaartjes en gebeurt de configuratie grafisch. Zo behoort prutsen met internet echt tot het verleden.

Conclusie Met de nieuwe versie van Ubuntu wordt Linux weer leuk voor de beheerder. Waar het platform op de server ooit technisch aantrekkelijk wordt, beginnen de makers nu ook goed na te denken over het gemak om systemen te beheren. Langzaam maar zeker begint het besturingssysteem voor grotere omgevingen heel interessant te worden, omdat ook de beheersaspecten vanuit die hoek nu goed op de radar zijn gezet. Dankzij de ondersteuning van commerciële partijen in de markt, en daarbij de gemeenschap, is het niet meer een risico om een echte open-sourceoplossing breed in de markt in te zetten. Bron: Techworld