Een Jackalope (meestal vertaald als krijgskonijn) is, in fabeltjes en folklore, een kruising tussen een haas of konijn met een hert of antilope, en wordt als zodanig met een gewei afgebeeld. Jaunty is de release na Intrepid Ibex (8.10), die op schema ligt om volgende maand te worden uitgebracht. Versie 9.04 zal waarschijnlijk in april worden uitgegeven.

"We hebben de lat deze keer erg hoog gelegd, maar we hebben nu alle kansen gekregen om eroverheen te springen", aldus een gevatte Shuttleworth in zijn aankondigingmail gisteravond. Als belangrijkste aandachtspunt noemt Shuttleworth de tijd die nodig is om te booten. "Het krijgskonijn is zo snel dat hij niet te vangen is, en het dier paart alleen in het licht van een bliksemflits", zo schrijft Shuttleworth. "Laten we kijken of we het booten en resumen van Ubuntu net zo snel kunnen krijgen."

Een ander punt van aandacht is de vervagende grens tussen web services en applicaties. "Is het een konijn? Is het een hert? Het is wellicht een 'weblicatie', een desktopapplicatie dat naadloos met het web integreert!" aldus de aankondiging.

De derde aankondiging rond Jaunty is dat de OS geheel in Bazaar geplaatst zal worden, het open source gedistribueerde revisiesysteem van Canonical. "Voor het eerst zal iedere ontwikkelaar de mogelijkheden hebben om te branchen met een enkel bzr-commando, om zijn wijzigingen te publiceren en misschien zelfs om zijn eigen builds van de package te publiceren in zijn eigen Package Archive", zo schrijft Shuttleworth. Bron: Techworld