In een interview met de Britse IT-site The Register weigert Shuttleworth het nieuwe besturingssysteem van Microsoft te 'dissen'. Integendeel, hij zegt de bèta urenlang te hebben getest en die was 'goed'. "Ik denk dat Windows 7 een geweldig product wordt en zie het graag op de markt komen", aldus Shuttleworth.

'Nepoorlog'

Volgens het Canonical-opperhoofd zou een gedegen versie van Windows een einde maken aan de 'nepoorlog' die momenteel tussen Windows en Linux woedt in de snelgroeiende netbook-markt. Microsoft zal dan eindelijk moeten voorkomen dat fabrikanten goedkope kopieën van Windows XP op hun hardware zetten in plaats van de volledige versie van het vlaggenschip Windows Vista.

"Wij bevinden ons in een lastige positie omdat Microsoft XP weggeeft in de netbook-markt. Linux is duurder dan Windows XP omdat Microsoft een buitengewoon agressief licentiebeleid voert", aldus Shuttleworth. De prijzen van Windows XP zijn opmerkelijk gunstiger dan de prijzen van de veelbekritiseerde opvolger Vista. Veel fabrikanten en consumenten kiezen daarom voor XP.

Kwiek Krijgskonijn

Vanwege de komst van Windows 7 zal Linux beter moeten presteren. Shuttleworth hoopt dat te bereiken met de in mei uit te brengen Ubuntu 9.04, codenaam Jaunty Jackalope. Verbeteringen van dit Kwieke Krijgskonijn betreffen onder meer de waarschuwingen op de desktop: dikwijls een steen des aanstoots bij Vista. Bij Ubuntu 9.04 moet dat 'minder opdringerig en eleganter' gaan.

Indien alles volgens plan verloopt, zullen uiterlijk en ontwerp van versie 9.10 in oktober 2009 grotere veranderingen ondergaan, zegt Shuttleworth die verder niet in details wilde treden.