Een veelgehoorde klacht bij Windows 10-laptops met een ARM-processor is dat het draaien van native Windows programma's traag is vanwege de x86-emulatie. Hierdoor wordt vaak geopperd een besturingssysteem te installeren dat native met de ARM-architectuur overweg kan. Het installeren van Linux op laptops als de HP Envy x2, Asus NovaGo en Lenovo Miix 630 is echter een hele klus.

Het "aarch64-laptops project" moet dit een stuk makkelijker maken. De groep ontwikkelaars werken aan een speciale Ubuntu-image die alle onderdelen van deze laptops direct ondersteunt na installatie waardoor gebruikers direct aan de slag kunnen en niet nog uren aan het worstelen zijn met drivers.

Er worden op dit moment drie laptops ondersteund die draaien op de Snapdragon 835-processor: de HP Envy x2, Asus NovaGo en Lenovo Miix 630. Het is de bedoeling dat, als dit project is voltooid, gebruikers slechts een image hoeven weg te schrijven naar een SD-kaart en het systeem vanaf deze kaart direct geïnstalleerd wordt op de desbetreffende laptop. Na een herstart, kunnen gebruikers direct aan de slag.

Nog niet af

Dit project is nog niet af en er zijn op dit moment nog een paar onderdelen die niet werken waaronder de touchpad, Wifi, opslag of video acceleratie. Gebruikers die alvast aan de slag willen met deze software kunnen het hier downloaden.

Wil je liever een laptop die standaard wordt geleverd met Linux kijk dan hier of hier. Wil je het beste van het beste en maakt het niet zoveel uit op welk besturingssysteem je laptop draait lees dan "De beste laptops van 2019".

Lees ook: Microsoft bewijst dat gouden sleutels niet werken