De nieuwe versie start volgens Canonical aanzienlijk sneller op, heeft een verbeterde interface gekregen en is voorzien van nieuwe applicaties.

De meest zichtbare aanpassingen zijn gemaakt aan de interface van Ubuntu in de hoop nieuwe gebruikers te trekken. Ook zijn er enkele nieuwe applicaties toegevoegd, waaronder Tomboy voor het maken van memo's en het fotobeheerprogramma F-spot.

Ubuntu bevat verder de eerder deze week vrijgegeven versie 2.0 van Firefox en de laatste versie van Openoffice.org (2.0.4).

Om sneller te kunnen opstarten is een nieuw initialisatieproces ontwikkeld, genaamd Upstart, dat enkele standaard Unix-services vervangt.

Upstart is een bundeling van diverse achtergrondprocessen in een enkele deamon, waardoor het beheer makkelijk wordt. Ook kunnen bepaalde taken nu aan elkaar worden gekoppeld, zodat een taak pas wordt gestart als een andere is afgerond.

Oracle Experts hadden overigens verwacht dat Oracle Ubuntu in zijn softwareaanbod zou opnemen. Tijdens de deze week gehouden Oracle Openworld-conferentie kondigde Oracle echter onverwachts aan Red Hat Linux te gaan ondersteunen. Volgens Oracle zijn er ook geen gesprekken met Ubuntu geweest. Bron: Techworld