Ik heb de grote man achter Canonical en Ubuntu weten te strikken voor een interview: Mark Shuttleworth. Wat volgt is een serie onbewerkte antwoorden. Ik heb zo m'n eigen gedachten over Mark Shuttleworth's antwoorden (zowel positief als negatief) en ik verwacht dat jij die ook zult hebben. Maar ik heb besloten ze voor mijzelf te houden en zal geen commentaar geven op z'n antwoorden. Dit is geen uitgebreid diepgaand interview maar meer een alledaags gesprekje met de man achter Ubuntu met als doel hem beter te leren kennen.

Bryan: "Canonical (en Ubuntu) hebben veel teweeg gebracht in de Linux-wereld. Hoe leg jij op een zo kort mogelijke manier uit wat je aan het bouwen bent?"

Mark: "Wij geven ontwikkelaars een uitgebreid systeem om mee te werken over het hele spectrum. Van gigantische clouddiensten als Netflix tot private clouds als de telecomindustrie, van diverse desktop-omgevingen tot gespecialiseerde apparaten als switches of weerstations. Al deze onderdelen geven wij terug aan de free software stack en we focussen ons daarbij op ontwikkelaars en operations.

MaaS (metal as a service) maakt het makkelijk om een fysiek datacenter op een volledig geautomatiseerde manier te laten draaien. Juju geeft mensen de mogelijkheid samen te werken op zowel de operations- als op de ontwikkelaars-afdeling. Snappy zorgt ervoor dat gedistribueerde apparaten als IoT-apparaten en thuisrouters zeer nauwkeurig kunnen werken. Unity geeft ontwikkelaars de mogelijkheid te werken op welke form factor dan ook binnen een vrij softwareplatform."

Zelf benoemde welwillende dictator

Bryan: "Wat doet een 'zelf benoemde welwillende dictator in de rest van het leven' de hele dag binnen Ubuntu? Denk je dat Ubuntu en Canonical zijn gegroeid?"

Mark: "Het grote succes van Ubuntu is dat wij veel mensen de kans hebben gegeven de onderdelen te leiden waarvoor zij het best zijn gekwalificeerd. Wij zijn geen democratie; wij kiezen zelf de mensen waarvan wij vinden dat zij het beste passen op een bepaalde afdeling. Dat zorgt ervoor dat wij vaak moeilijke, onpopulaire, maar vaak uiteindelijk correcte beslissingen moeten nemen. Dat betekent ook dat een van mijn hoofdtaken het oplossen van creatieve spanningen is. Het is een baan die je alleen kan doen omdat wij zoveel mensen hebben die gepassioneerd bezig zijn.

Op de volgende pagina: Waarom Ubuntu?

Bryan: Waarom Ubuntu? Wat heeft ervoor gezorgd dat jij er zo'n groot deel van je leven in hebt gestopt?"

Mark: "Wat had ik anders kunnen doen dat net zoveel engineering-creativiteit had ontsloten wereldwijd? Een project opbouwen brengt een idee tot leven; een platform opbouwen voor iedereen brengt een hele zwik aan technologie en ondernemerschap voort."

Het IoT-domein

Bryan: Canonical wedt op verschillende paarden, smartphones, desktop, servers en IoT. Welke van deze projecten vind je het leukst om aan te werken?

Mark: "Snappy! Ik denk dat het zeer bruikbaar is voor een groot deel van onze gebruikers en ontwikkelaars. Het geeft ze de mogelijkheid een stuk sneller te schakelen voor zowel het publiceren van apps als het verschepen van apps naar hun persoonlijke servers/clouds/desktops. En het lost een hoop problemen op voor IoT, dat sowieso een leuk domein is om mee bezig te zijn op dit moment.

Bryan: Een aantal jaren geleden raakte de Linux-wereld bezeten van visuele effecten op onze desktops. Projecten als Beryl en Compiz brachten ons virtuele desktops op 3d-cubussen en vensters die wiebelen als je ze verplaatst (en opbrandden als we ze sloten). Het is alweer een tijdje stil rondom deze projecten. Veel omgevingen en distributies hebben deze effecten de rug toegekeerd. Mijn vraag aan jou is heel simpel: Komen deze (toegegeven, behoorlijk over the top) visuele effecten ooit terug?

Mark: "Ik zie al genoeg dingen die wiebelen als ik in de spiegel kijk, dank je."

Op de volgende pagina: Andere Linux Distributies?

Bryan: Hypothetisch gezien, stel dat je nooit was begonnen aan Canonical en Ubuntu, welk besturingssysteem zou je draaien en als het een Linux-systeem is, welke distributie zou het zijn.

Mark: " Als Ubuntu niet had bestaan en ik zou toch Linux willen gebruiken zou ik ChromeOS gebruiken. Ik denk dat, zonder Ubuntu, het erg moeilijk zou zijn geweest om dagelijks een traditionele Linux-distributie te gebruiken. En dan niet alleen de Ubuntu waar ik van houd, maar de volledige familie van afgeleiden en de impact die zij elke dag weer hebben op Debian en concurrerende distributies. Zij houden GNU/Linux relevant voor de desktopgebruiker alsook voor de hardcore-ontwikkelaar."

Grappen in de ruimte

Bryan: Wat is de leukste grap die je hebt gehoord in de ruimte?

Mark: "We hebben wat afgelachen daar, maar ik kan mij niet echt een specifieke grap herinneren. Ik ben echter wel geciteerd in een klein zwart boekje waarin wordt bijgehouden wat voor gekke dingen mensen allemaal zeggen in de ruimte. In mijn geval was dat: 'Als ik tussen m'n benen kijk, zie ik Japan.'"

Bryan: Om nog even terug te komen op je statement: " De impact die Ubuntu [en afgeleiden] elke dag weer hebben op Debian en concurrerende distributies. Zij houden GNU/Linux relevant voor de desktopgebruiker alsook voor de hardcore-ontwikkelaar." Ik ben benieuwd op welke manier Ubuntu deze impact heeft gemaakt in vergelijking met andere primaire concurrerende Linux distributies (openSUSE, Fedora, etc.). Het lijkt erop dat je zegt dat de andere bestaande Linux distributies niet bruikbaar zouden zijn zonder Ubuntu. De kans is groot dat niet iedereen het met dat standpunt eens is.

Mark: "Ach, meningen..."

Op dat moment werd ons interview beëindigd omdat Mark geen tijd meer had. Hopelijk krijgen we de kans om weer eens met hem te praten in de nabije toekomst. Dan gaan wij wat dieper in op z'n antwoorden. Over sommige van z'n antwoorden kan nog wel even flink gediscussieerd worden.