Vandaag is de beta uitgekomen van Jaunty Jackalope, ofwel Ubuntu 9.04. De meest in het oog lopende vernieuwing is natuurlijk het spiksplinternieuwe GNOME 2.26, met bijvoorbeeld het Brasero brandprogramma dat een groot aantal nieuwe features heeft gekregen. Met de nieuwe versie van GNOME wordt het ook makkelijker om met meerdere monitoren te werken. En met de nieuwe Evolution kun je nu Outlook .pst bestanden importeren en het ondersteund het MAPI protocol van Exchange, waardoor het makkelijker wordt om in een Windows-omgeving te werken.

In de nieuwe Ubuntu is de X-server opgewaardeerd naar X.Org 1.6 en een aantal videokaarten hebben open source drivers gekregen. Wat direct opvalt is de nieuwe stijl van de kleine berichtjes die verschijnen vanuit de taakbalk. Daar is zelfs een heel nieuw systeem voor gemaakt. In een filmpje kun je alvast zien hoe dat er uitziet.

Verder is de opstarttijd verkort, het ext4 filesystem wordt ondersteund en er is speciale aandacht voor de cloud. Met Ubuntu 9.04 Server Edition komt Eucalyptus mee als technology preview. Eucalyptus is een open source technologie die het mogelijk maakt om je eigen private cloud uit te rollen en te testen die vergelijkbaar is met de cloud van Amazon. Daarmee kun je dus in een veilige omgeving rustig bekijken wat de cloud voor jou kan betekenen.

Bron: Techworld